Mladi iz BiH dobili dodatnu podršku od Instituta

Danas smo na online potpisivanju ugovora pružili podršku za još dvije inicijative usmjerene prema mladima u vrijednosti oko 15.000 KM. Institut za razvoj mladih KULT podržao je Omladinski centar „Zdravo da ste“ iz Banja Luke i Edukacijski centar „Nahla“ u Tuzli.

Omladinski centar „Zdravo da ste“ bili su primorani napustiti svoj stari prostor, koji je prepoznatljiv među mladima u Banjoj Luci. Međutim, Banja Luka ne ostaje bez svog omladinskog centra jer je „Zdravo da ste“ tim pronašao novu adekvatnu lokaciju u parku Mladen Stojanović. Kako je svaki početak težak i zahtjeva mnogo ulaganja, Institut je prepoznao potrebu mladih i Omladinskog centra i pružio podršku u adaptaciji i prilagodbi Centra potrebama mladih. Aleksandra Štrbac, izvršna direktorica „Zdravo da ste“, izjavila je da je trenutni prostor prilagođen osobama s invaliditetom, odnosno da imaju pristupnu stazu, prilagođen toalet, ali problem predstavljaju vrata, koja nisu u skladu s potrebama osoba s invaliditetom. Odlučili su dio sredstava uložiti u adaptaciju prostora kako bi u potpunosti bio prilagođen osobama s invaliditetom. U narednom periodu, i kada epidemiološke okolnosti dozvole, mladi će moći koristiti mnoštvo aktivnosti u ovom omladinskom centru.

Grupa mladih okupljena oko Edukacijskog centra „Nahla“ u Tuzli očistit će i urediti zelene površine na popularnom tuzlanskom vidikovcu Kicelj. Njihova želja je da vlastitim primjerom ukažu na važnost zaštite životne sredine, a da kroz to ponude konkretnu promjenu svom gradu. U inicijativu planiraju uključiti i druge organizacije i grupe mladih, jer kako je navela Fatima Fazlović, inicijatorka ove ideje, što više mladih bude uključeno u aktivnosti, tim će vidikovac duže biti čist i adekvatan za druženja. Fatima navodi da pored druženja, na uređenom vidikovcu će provoditi i edukativne aktivnosti za mlade, a na neki način i iskoristiti prirodne potencijale Tuzle. Navodi kako bi vidikovac mogao postati i turistička znamenitost zbog jedinstvenog pogleda na Tuzlu, čime bi njihova inicijativa doprinijela značajnijim promjenama.

Potpisnice ugovora izrazile su zahvalnost Institutu na podršci, posebno jer podrška dolazi u pravom trenutku, zbog trenutnih vanrednih okolnosti, kada su na neki način sve aktivnosti „zamrznute“. Institut će pored finansijske pružiti i mentorsku podršku tokom provođenja ovih inicijativa.

Podršku Institutu u provođenju fonda za podršku aktivnostima usmjerenim prema mladima pruža Ambasada Švedske u BiH.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...