Mladi u Bosni i Hercegovini kroz prizmu međunarodnog volontera

Piše: Ensar Biščević

Neki od najboljih i najuspješnijih mladih isto tako imaju neke od najoptimističnijih i najborbenijih izgleda o budućnosti Bosne i Hercegovine. Ja sam dobio šansu da sjednem i neformalno intervjuiram jednu grupu nove generacije Obuke UMiD – Uči, misli i djeluj! koju provodi Institut za razvoj mladih KULT. Ovo je bila prilika da iz prve ruke čujem što mladi misle u pogledu ekonomske i političke situacije s kojim se oni susreću danas.

Kad smo sjeli i počeli pričati, postalo je jasno da ekonomska nezaposlenost je zabrinjavajuća, ne samo za ove mlade nego isto tako za mlade cijele države. Stopa nezaposlenosti od 33 posto vrlo malo će pomoći da se trenutno stanje promijeni na bolje. Svi ovi uspješni omladinski lideri i liderice zajedno su usuglasili da je situacija teška, međutim ni jedna osoba nije rekla da je uspjeh nemoguć. Mnogi su ukazali na nedostatak inicijative mladih i u velikoj mjeri na osjećaj naučene bespomoćnosti da budu ključni sudionici općenito negativne stigme ekonomskih izgleda Bosne. Jedna mlada liderka je odlično rekla: “Mi gledamo u druge države i mislimo da je bolje, a onda sjedimo i žalimo se kako nam je ovdje loše.”

Kad sam pitao sta se može uraditi i šta oni planiraju uradit, raspoloženje se preokrenulo u nadu i optimizam. Ima sve više organizacija kao Institut za razvoj mladih KULT kojima je misija da daju mladim ljudima ove države odskok i priliku da imaju sve što trebaju da bi uspjeli u budućnost. Nevladine organizacije daju priliku i edukacije mladima za poduzetništvo, dok sam sistem je prilično spor da usvoji nove trendove u zapošljavanju, pokretanju biznisa i slično. Sa političkim sistemom mnogo mojih ispitanika nije zadovoljno, jer smatraju da su donosioci odluka, političari, morali preuzet odgovornost i da pomognu mladima. Za mlade u Bosni i Hercegovini jako su važne šanse koje dobiju i prilike koje im se pruže da bi zajedno gradili bolju budućnost.

Za kraj moga intervjua, htio sam saznat da li ovakvi edukativni programi stvarno imaju pozitivan uticaj na polaznike. Odgovori su bili puni pohvala i specifičnih momenata svjetlosti. Od upoznavanja novih ljudi do sticanja novih znanja i vještina, učenja kako radit sa različitim grupama do spoznaje o samom sebi. Mladi lideri i liderice ovdje nauče vještine koje će moći koristiti svaki dan.

Program Obuke Uči, misli i djeluj! koju provodi Institut za razvoj mladih KULT je napravio veliki uticaj za ove vrijedne mlade ljude koji dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...