Anes Kršić: Stvari se mijenjaju samo onda kada se mi pokrenemo i ustanemo

Anes Kršić želio je mijenajiti stanje u bh. društvu i biti odgovoran građanin. Politički angažman vidio je kao jedan od načina na koji mlad čovjek u Bosni i Hercegovini može utjecati na trenutno stanje i društvo činiti boljim. U namjeri da u tom polju da mnogo više nego njegovi prethodnici, odlučio je i konstantno učiti. Odlučio je i znanje usavršiti  kroz  obuku UMiD za omladinske političke lidere/ice (UMiDp), Institutov program za omladinske političke lidere/ice, mlade koji dolaze iz različitih političkih stranaka. Mladi političari/ke kroz tri petodnevna modula obuke usvajaju znanja i vještine o poznavanju političkog sistema u BiH i djelovanja u njemu, o razvoju političkog imidža te o političkom zagovaranju i pregovaranju za rješavanje problema i potreba mladih.

 

 

 

Život prije i poslije obuke UMiD za omladinske političke lidere/ice…. Da li se mnogo toga promijenilo?

Mogu reći da mi se način razmišljanja prije i način razmišljanja poslije obuke UMiDp promijenio. Drugačije posmatram i pratim ono sto se dešava u mojoj lokalnoj zajednici, ali i generalno  u BiH.

Zašto je važno dodatno obrazovanje i iskustvo mladim političarima?

Nažalost, činjenica je da pojedini bh političari nemaju čak ni formalno obrazovanje kako treba, a kamo li dodatno obrazovanje, zbog toga bi bh političari trebali da se konstantno dodatno edukuju i obrazuju.

Dodatno obrazovanje nije važno samo mladim političarima, važno je i svakom građaninu ove zemlje,a posebno mladim ljudima. Važno je jer na neformalnim edukacijama upoznajemo ljude iz svih dijelova zemlje  i svijeta, stječemo nova poznanstva i prijatelje, putujemo u gradove koje ranije nismo posjećivali, ali prije svega dobijamo znanje i iskustvo koje će nam sigurno pomoći u nastavku bavljenja politikom ili drugim stvarima kojima se mlad čovjek planira baviti u budućnosti

anes2 1

Postoje li stvari koje prije obuke nikada ne biste uradili ili podržali kroz svoje političko djelovanje, a sada imate drugačije viđenje?

Prije obuke smatrao sam da se određeni problemi sami riješavaju, međutim sada znam da  dok se mi sami ne pokrenemo i ne ustanemo da riješavamo probleme, do toga neće ni doći.

Čemu ćete sada u svom političkom djelovanju posvećivati više pažnje?

Kako ja, tako i svaki mladi poličar ,ali Boga mi i stari  treba da više pažnje posvećujemo djeci i mladima jer vidimo koliko ih odlazi iz ove zemlje.

Najbolje što mi se dogodilo tokom obuke je…?

Upoznao sam ljude kojima nije bitno kojoj političkoj opciji pripadate, ljude kojima nije bitno kako se ko zove, odakle je i koje nacionalnosti. Upoznao sam isto tako inspirativne predavače i trenere koji su nam bez zadrške prenosili znanje i iskustvo. I to je ono najbolje što se moglo i desiti tokom ove obuke

Mogu li mladi političkim djelovanjem mijenjati stanje?

Naravno da mogu! Znamo da u BiH postoji mnogo političkih opcija i upravo su one jedan kanal kroz koji treba da se distribuira glas mladih ljudi , da se mladi izbore za svoja prava, da predlažu incijative i daju rješenja. Bavljenje politikom je samo jedan od načina da se stvari počnu mijenjati nabolje i iz tog razloga smatram da svaki mladi čovjek treba da se priključi nekoj političkoj opciji.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...