Studentice Princeton-a u posjeti Institutu

Kako riješiti problem nezaposlenosti mladih, zašto odlaze iz Bose i Hercegovine i kako ih zadržati, pitanja su na koja su odgovor od uposlenica Instituta za razvoj mladih KULT tražile studentice američkog Univerziteta Princeton.

Zanimao ih je i obrazovni sistem u našoj zemlji, Zakon o mladima, njegova implementacija, ali i strateški dokumenti koji bi ponudili rješenja za brojne izazove sa kojima se ova populacija susreće.

 

 

„Odlazak mladih, obrazovanje, ali i nedostatak radnih mjesta usko su povezane teme i na izazovima u ovim oblastim treba se istovremeno raditi ukoliko želimo zadovoljavajuće rezultate.“ – istakla je Ajka Rovčanin iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Jedna od tema bila je i dvije škole pod jednim krovom, a govorilo se i o brojnim drugim nedostacima u segmentu obrazovanja, poput nedostatka praktične nastave.

Tokom svog boravka u Bosni i Hercegovini, studentice Princeton-a razgovarale su i sa mladima, ali i predstavnicima drugih relevantnih institucija. Razlog posjete našoj zemlji je izrada istraživanja o položaju stanovništva, posebno mladih.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...