Novi prostor za mlade iz Bistrice

Mladi Bistrice,  naselja u sklopu općine Gornji Vakuf – Uskoplje, konačno su dobili svoj prostor. Grupa mladih entuzijasta okupljena oko Udruženja građana Bistrica, a uz pomoć svoje mjesne zajednice, uspjela je osigurati i osposobiti prostor za mlade u sklopu osnovne škole koja se nalazi u ovom mjestu, te ovom inicijativom ponuditi mladim ljudima mjesto za okupljanje, druženje, održavanje radionica, predavanja i seminara.

U osiguravanju mjesta za mlade učestvovao je i Institut za razvoj mladih KULT koji godinama brine o ovoj populaciji i nastoji doprinijeti u kreiranju boljeg položaja za mlade u Bosni i Hercegovini.

Dodatni značaj ovoj inicijativi daje i činjenica da većina mladih u BiH nije zadovoljna mogućnostima koje im se nude, a kada se govori o kvalitetu slobodnog vremena, što je naročito izraženo u manjim i ruralnim sredinama zemlje.

LGI Bistrica2

Osiguravanjem ovakvog prostora, mladima su osigurani i dodatni sadržaji koji su im neophodni za napredak i razvoj. U novim prostorijama u narednom periodu moći će besplatno koristiti internet, imati prostor za učenje ili besplatno koristiti teretanu.

Nevjerovatna energija koju ovi mladi ljudi nose u sebi i njihova istrajnost, pokazatelji su da se želja, trud i rad isplate i prepoznaju od strane mještana, lokalnih vlasti i donatora koji su im pomogli samoinicijativno.

Provođenje inicijative Institut za razvoj mladih KULT podržao je u okviru realizacije Lokalnih građanskih inicijativa na području cijele Bosne i Hercegovine.

Lokalna građanska inicijativa (LGI) jeste akcija, aktivnost građana/ki usmjerena na poboljšanje stanja u lokalnoj zajednici i društvu u kojem žive. U građanske aktivnosti mogu se uključiti građani/ke pojedinačno ili zajednički, a sve s ciljem ukazivanja na konkretne probleme i rješavanja problema u zajednici u kojoj žive.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...