Aktivni mladi – korak naprijed ka zajedničkim promjenama

Mladi moraju dobiti priliku da pokreću promjene u svojim zajednicama, mišljenja su učesnici/ce inicijative Aktivni mladi – korak naprijed ka zajedničkim promjenama. Mladi moraju razumjeti i štititi svoja prava i preuzimati glavne uloge u životu zajednice, a koja će njima i nama omogućiti da oblikujemo svoje okruženje u skladu s vlastitim potrebama.

Aktivizam mladih je ključni koncept za zagovaranje promjene koju želimo vidjeti i jako je važno da kreativnost, inspiracija i aktivno učešće mladih u svim aspektima života bude ono što oblikuje zajednicu i svijet u skladu sa željenim standardima i potrebama.

Ako želimo potaknuti promjene u našim zajednicama i unaprijediti naše okruženje, moramo poticati lokalni aktivizam mladih. Moramo pronalaziti inovativne metode koje će u naš svakodnevni život vratiti kreativnost i energiju mladih.

beograd

Prepoznale su to organizacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovačke koje implementiraju inicijativu Aktivni mladi – korak naprijed ka zajedničkim promjenama.

U okviru inicijative u Beogradu je od 6. do 10. juna 2018. godine održan  trening za grupu mladih iz Srbije, BiH, Crne Gore, Slovačke, Kosova*, Hrvatske, Makedonije, Grčke i Albanije.Cilj je bio pomoći učesnicima da jačaju učešće i aktivizam mladih i prilagode ga trenutnoj dinamici i novim okolnostima u njihovim zajednicama.

„Tokom treninga sam naučila mnogo i upoznala odlične ljude. Treneri i cijeli tim je vrlo su pristupačni i vrlo sam motivirana da radim nešto u svojoj zemlji. Jedva čekam da počnem raditi na nečemu u Albaniji.“ – Eldijona Shukallari, Tirana Albanija.

Mladi i omladinski radnici u  dobi između 24 i 35 godina su kroz trening istraživali različite pristupe za rješavanje lokalnih problema mladih u svim zemljama u kojima se inicijativa realizuje. Istovremeno, trening je poslužio i kao platforma za pronalazak zajedničkih tema i problema na kojima mladi mogu zajedno raditi, te djelovati u svojim lokalnim zajednicama.

„Trening je za mene bio kreativan, potakao me na razmišljanje kako imati utjecaj u zajednici u kojoj živimo. Osjetila sam sam da nisam sama i da ima još mladih koji mi mogu pomoći. Trening mi je bio vrlo inspirativan i pokazao mi je da se neke stvari u regiji mogu rješavati zajedničkim naporima.“ – istakla je Zana Sulajdžić, Travnik BiH.

Nakon treninga mladi iz svih zemlja učesnica radit će na lokalnim inicijativama kako bi testirali različite pristupe u rješavanju problema mladih, što će biti prikazano i kroz publikaciju.

Dio inicijative koju podržava Europska fondacija za mlade Vijeća Europe je i Institut za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...