HIV/AIDS i mobilne grupe – brige, stavovi, mitovi i etička pitanja

slika

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u hotelu Blanca Resort na Vlašiću organizovala je treću u nizu obuka o temi HIV/AIDS načini prevencije i komunikacija, uključujući etička pitanja vezana za migrante i mobilnu populaciju, koja se održava u okviru projekta pod nazivom Izgradnja državnih kapaciteta i podizanje svijesti o HIV/AIDS-u u BiH: mobilne populacije. U obuci su učestvovali i predstavnici/ce KULTA, u okviru projekta Info-tačka za mlade.

Razumijevanje ranjivosti migranata i mobilne populacije, veza između mobilnosti i povećanog rizika od inficiranja HIV-om i ostalim Spolno Prenosivim Infekcijama (SPI), kao i identificiranje odgovarajućih strategija za prevenciju i borbu protiv stigme i diskriminacije su pitanja od izuzetne važnosti kako za aktivizam nevladinih organizacija, tako i za medije koji bi kroz svoje izvještavanje utjecali na bolje razumijevanje, povećanje empatije i smanjenje stigme i diskriminacije u javnosti.

Učesnici obuke bili su predstavnici/ce NVO-a, Medija, i predstavnici/ce za odnose sa javnošću Instituta za javno zdravstvo i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kao i Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine. Eksperti na ovoj obuci bili su predstavnici/ce Talijanskog nacionalnog instituta zdravlja, IOM-a Ženeva i IOM-a Rim.

Projekat finansira Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije za BiH (GFATM), sredstvima u Bosni i Hercegovini upravlja UNDP, a projekt implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM). 

.

 

                                       

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...