Obilježen Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a

Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a se obilježava svakog 1.decembra širom svijeta. Obilježavanje ovog značajnog datuma započelo je davne 1988.g., te je kroz godine postojanja u fokusu interesovanja globalne javnosti isticalo teme poput AIDS i porodica, Stigma i diskriminacija, Žene i AIDS itd.

Volonteri/ke Instituta za razvoj mladih KULT u saradnji sa Partnerships in Health i YPERR mrežom su povodom 1. decembra u okviru aktivnosti Strategije prema mladima, na prigodan način obilježili ovaj dan. U Četvrtoj gimnaziji na Ilidži održani su edukativni časovi o HIV-u, načinu zaraze, prijenosa i diskriminaciji osoba koje žive s HIV-om. Osim toga postavljena su i dva info štanda, gdje su prolaznici bili u mogućnosti da preuzmu info i edukativne materijale o spolno prenosivim infekcijama, preventivnim mjerama, kontracepciji, te informacije o centrima za dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV i Hepatitis. U večernjim satima organizovan je party u Kinu Kriterion pod nazivom The Shining, gdje su gostima podijeljeni i kondomi.

UNAIDS je objavio da je procenat novoinficiranih HIV-om u 25 zemalja svijeta niži za 50 odsto, što govori o angažmanu i uspjesima organizacija uključenih u prevenciju HIV-a.

  HIV

HIV_3  HIV_2 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...