SPAJALICA: Susrećemo li se s delinkventnim ponašanjem?

U Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA počeo je novi ciklus predavanja o temi Koje oblike delinkventnog ponašanja svakodnevno susrećemo i kako prepoznati? Predavanje je održano u saradnji s Disciplinskim centrom za maloljetnike, a namijenjeno je učenicima/cama Četvrte gimnazije i Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije s područja Ilidže.

 U sklopu Strategije prema mladima Općine Ilidža posebna aktivnost posvećena je kreiranju ankete o međuvršnjačkom naselju učenika/ca završnih razreda osnovnih škola. Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA proveo je anketu u maju 2014. g. i došli smo do poraznog rezultata da je svaka treća osoba na određeni način iskusila neku vrstu nasilja. Zbog toga smo odlučili pokrenuti niz predavanja koja bi pomogla mladim ljudima da se postave u takvoj situaciji.  Disciplinski centar je profesionalan partner za ovakva edukativna predavanja u SPAJALICI. Tako ćemo u našem prostoru održati tri predavanja koja će tretirati nasilje., istakla je Sunita Koristović, koordinatorica Info-tačke u Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA.

Disciplinski centar za maloljetnike je ustanova koja se bavi prevencijom vršnjačkog nasilja i svakog drugog oblika nasilja. U sklopu tercijalne prevencije organizujemo obrazovno disciplinske mjere, dok u sklopu sekundarne prevencije realizujemo individualne preventivne tretmane koji se odnose na onu populaciju mladih koji pokazuju rizične oblike ponašanja, ali još nisu došli u situaciju da počine nikakvo krivično ili prekršajno djelo. Aktivnosti koje danas realiziramo u SPAJALICI organizujemo u sklopu novog ciklusa primarne prevencije, a radi se sa u srednjim školama na području općine Ilidža. Cilj nam je unapređenje i poboljšanje komunikacijskih vještina mladih, prevencija konfliktinih situacija te osposobljavanje za rješavanje konfliktnih situacija nenasilnim putem, kazala je Amina Čorbo, viša stručna saradnica za pedagoške poslove.

Veliki odziv učenika/ca te interes školskih pedagoga/ica za temu nasilja jasno je dao do znanja da mladi žele znati više o ovom problemu.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...