OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA VOLONTERA/KI – 5. decembra 2012.

U povodu Međunarodnog dana volontera/ki Institut za razvoj mladih KULT upriličit će izložbu fotografija i performans koji će se održati danas, 5. decembra na platou ispred Trgovačkog centra BBI, s početkom u 15.00. Naši volonteri/ke će ovim povodom biti posebno odjeveni i na kreativan način javnosti poslati jedinstvenu poruku: volontiraj ba!

Mladi koji organiziraju ovaj događaj žele pokazati koliko su ponosni na svoj volonterski status, istaći koliko su stekli korisnih znanja i vještina te još jednom p

ozvati sve građane/ke da volontiranjem ostvare doprinos napretku i razvitku naše zemlje, ali i izgradnji vlastite ličnosti.

Nedavno je u Federaciji BiH usvojen Zakon o volontiranju čime sada svi volonteri/ke imaju raspoložive mehanizme za vlastitu izgradnju ličnosti, mogućnost stjecanja vještina i iskustva koje ne mogu steći tokom formalnog obrazovanja; volontersko iskustvo će sada biti priznato i vrednovano prilikom zapošljavanja, što će uvelike ublažiti diskriminaciju mladih na tržištu rada s obzirom da poslodavci zahtijevaju najmanje dvije godine radnog iskustva. Koliko je volonterima/kama, prevashodno mladima, važno priznavanje volonterskog rada u struci kao radnog iskustva pokazuju rezultati našeg anketnog pitanja Treba li volonterski rad u struci biti priznat kao radno iskustvo? 96,76% mladih odgovorili su sa DA, 0,23% NE i NE ZNAM 0,4%.

Nadamo se da ćete prepoznati potrebu da ovoj inicijativi posvetite pažnju, da potrebne informacije prezentirate javnosti kroz svoj svakodnevni rad i time zajedno budemo dijelom ove društveno korisne i važne aktivnosti.


                            

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...