Nikad nije kasno za učenje!

Predstavnici/e Instituta za razvoj mladih KULT su prisustvovali regionalnoj konferenciji o temi Cjeloživotno učenje i neformalno obrazovanje odraslih u Jugoistočnoj Evropi, koja je održana 3-5. oktobra 2012. g. u Sarajevu. Pored predstavnika/ca Instituta konferenciji su prisustvovali i predstavnici/e Regional Cooperation Council, dvv international iz Bonna, Jordana, Skopja i Sarajeva, Delegacija EU u BiH, Evropska fondacija za stručno obrazovanje (ETF) Torino, ERI SEE Beograd, Centar za edukaciju odraslih Skopje, Second Chance Project Srbija, Univerzitet u Beogradu, Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije, Ministarstvo za edukaciju i Centar za stručno obrazovanje iz Podgorice.

Glavni cilj organizatora konferencije jeste ojačati društveno partnerstvo bitno za razvoj sektora obrazovanja odraslih u Jugoistočnoj Evropi i podržati implementaciju Evropskih međunarodnih ciljeva za cjeloživotno obrazovanje. Pored navedenog, željela se omogućiti razmjena dobre prakse u raznim poteškoćama s kojima se susreću institucije i organizacije koje se bave pitanjem cjeloživotnog obrazovanja.

Tokom konferencije radne grupe su održale zasjedanja o temama:

–         uobičajni standardi kvaliteta za provajdere u regiji,

–         kvaliteta osoblja: trening trenera na regionalnom nivou, licenciranje, profesionalni razvitak,

–         uključivanje i učestvovanje marginaliziranih grupa u obrazovanju odraslih,

–         evropski i međunarodni standardi i njihova primjena u Jugoistočnoj regiji,

–         uloga društvenog partnerstva pri poboljšanju regionalne saradnje u obrazovanju odraslih.

 

Zaključak konferencije je da su u Jugoistočnoj Evropi poduzete značajne inicijative po pitanju cjeloživotnog obrazovanja, ali to još uvijek nije dovoljno niti na potrebnom nivou. Kako bi se podigla svijest o cjeloživotnom učenju potrebno je ostvariti što bolju saradnju među državama te lobirati nadležne institucije da prepoznaju cjeloživotno obrazovanje kao drugu šansu za sve generacije.

Da bi se ukazalo na bitnost cjeloživotnog obrazovanja UNESCO je 1999. g. pokrenuo inicijativu Sedmica cjeloživotnog učenja koja se svake godine od 24-30. septembra organizira u brojnim zemljama.

Na kraju možemo zaključiti da svi mogu učiti, bili mladi, stari, nezaposleni, odrasli, direktori/ce, pravnici/e, profesori/ce ili roditelji. Nikad nije kasno za učenje!

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...