U najmlađoj općini u BiH osnovano vijeće mladih

U petak, 12. jula 2013. godine u Posušju, općini koja glasi kao najmlađa u Bosni i Hercegovini s obzirom na prosječnu dob stanovnika, osnovano je vijeće mladih. Vijeće mladih općine Posušje čine omladinska udruženja: Udruga mladih Dnevni boravak, Udruga za promicanje kulture APOLLO, Udruga za razvoj i unaprijeđenje civilnog društva PRIMUS i Torcida Posušje. Za predsjednika Vijeća mladih općine Posušje izabran je Mate Lončar, predsjednika Skupštine Tomislav Bošnjak, a za njegovog zamjenika, Branko Crnogorac, dok je mjesto predsjednika Nadzornog odbora pripalo Mati Kovaču.

Vijeće mladih će djelovati s ciljem zagovaranja i promicanja interesa i dobrobiti mladih, te razvijanja politike prema mladima na lokalnom nivou na načelima partnerstva, dvosmjerne komunikacije, održivosti, transparentnosti, inovativnosti i solidarnosti. Vijeće mladih ima obavezu djelovanja na jačanju uključenja mladih u društveni život zajednice i njihovom informiranju. Vijeće mladih bavit će se i politikama koje se posredno dotiču mladih i koje utječu na opći razvoj i unaprijeđenje te opću društvenu dobrobit, kao i svim ostalim pitanjima koja se posredno odnose na mlade. Zajedno s Vijećem mladih općine Široki Brijeg pomoći će u uspostavljanju vijeća u Ljubuškom i Grudama, kao i osnivanju Vijeća mladih Zapadno hercegovačkog kantona.

Podršku svojim dolaskom na osnivačku skupštinu dali su ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZHK Helena Lončar, načelnik Općine Posušje Branko Bago, predsjednik Općinskog vijeća Općine Posušje Ivan Lončar, službenik za mlade općine Posušje Vedran Majić te predstavnici vijeća mladih općine Široki Brijeg, Livno, Tomislavgrada te Mostara. Ministrica je pohvalila osnivanje vijeća mladih te poručila mladima da budu ustrajni u svom radu, imaju u vidu da njihov trud i rad neće uvijek biti prepoznat ni adekvatno nagrađen kada oni to očekuju, ali hoće sigurno kada za to dođe vrijeme.

Predsjednik Vijeća mladih općine Posušje na kraju je održao govor, u kojem između ostalog, stoji: “Vijeće mladih treba biti jedan kotač koji će pokrenuti promjenu k boljoj budućnosti, jer smo svjesni da je situacija na svim poljima u našoj zemlji krajnje nestabilna. Stoga, ako budemo ažurni, možemo puno pridonijeti i sadašnjosti i budućnosti.”

 

 

 

Fotografije preuzete s Jabuka.tv.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...