USAID-ova podrška nevladinom sektoru u BiH, kako dalje?

U okviru programa Jačanje institucionalnih kapaciteta USAID-ovih partnera u Bosni i Hercegovini 20 nevladinih organizacija koje provode projekte finansirane od USAID-a imaju priliku dodatno educirati osoblje kakao bi unaprijedili strukturu svojih organizacija. Tokom četiri modula obuke učesnici/e imaju priliku steći vještine u oblastima namicanje sredstava, komunikacija i saradnja između lokalnih organizacija, rad na terenu, te monitoring i evaluacija. Prva obuka pod nazivom Jačanje kapaciteta za namicanje sredstava održana je od 28. do 30. oktobra 2013. g.  U uvodnom dijelu učesnici/e su predstavili organizacije ispred kojih dolaze, kao i o iskustvu u oblasti namicanja sredstava.

U simulaciji Razgovor u liftu učesnici/e su imali priliku u 30 sekundi predstaviti svoju ideju donatoru kojeg su slučajno sreli u liftu, u ovom slučaju gospodinu Davidu Barthu, direktoru Misije USAID-a u BiH. “Organizacije najčešće čekaju da se otvore javni pozivi međunarodnih donatora kako bi našli podršku za svoje sjajne ideje. Nevladine organizacije se više moraju ponašati kao privatni sektor i pronaći različite mogućnosti za podršku svojih ideja. Vi znate šta je najbolje za vašu zemlju!” istakao je gospodin Barth na kraju simulacije.

Metode namicanja sredstava, kreiranje strategije za namicanje sredstava, online namicanje sredstava, diskusija Namicanje vs. zarada novca samo su neke od tema kroz koje su prošli učesnici/e tokom tri dana.

 modul 1 2

Učesnici/e iz 20 nevladinih organizacija tokom modula samoinicijativno su odlučili pokrenuti zajedničku akciju, koja će se provoditi uz pomoć USAID-a u narednih nekoliko mjeseci, i na taj način će najbolje pokazati rezultate prvog modula. Akcija nosi naziv Ja BiH bez barijera!, a njome će se ukazati na diskriminatoran položaj u kojem se nalaze osobe koje se kreću pomoću invalidskih kolica, i koje vrlo često ne mogu pristupiti objektima od javnog interesa zbog neprilagođene infrastrukture. Inicijativa  će obuhvatiti kratku analizu pristupačnosti značajnijih objekata u BiH, koji će biti mapirani putem facebook aplikacije. Cilj akcije je ukazati na probleme s kojima se osobe s poteškoćama u hodu svakodnevno susreću, i mapirati društveno (ne)odgovorne javne institucije, kompanije i sl.

Video snimak s prvog modula obuke možete pogledati klikom na sliku ispod.

usaid-video

Implementator USAID-ove obuke za jačanje kapaciteta je Institut za razvoj mladih KULT.

 

 

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...