Održana 36. sjednica Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku PDPFBiH

U utorak, 25. marta 2014. g., održana je 36. sjednica Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Sjednica tokom koje je Odbor imao kvorum i prisustvo većeg broja predstavnika/ca resornih ministarstava, predlagača/ca pojedinih propisa i gostiju/šći, među kojima su bili i predstavnici/e projekta Jačanje institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP) i predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT, počela je u 12 sati i trajala do 15.15 sati.

 

Diskusija članova/ica Odbora uslijedila je po sljedećim tačkama dnevnog reda:

1. Prijedlog Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima – hitni postupak;

2. Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o Poreznoj upravi Federacija BiH – hitni postupak;

3. Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH;

4. Nacrt zakona o finansijskom poslovanju;

5. Razmatranje predloženih izmjena sa objašnjenjima na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama;

6. Tekuća pitanja.

 

 

Našu pažnju privukle su diskusije u vezi sljedećih tačaka dnevnog reda:

Prijedlog Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima, tačnije u vezi člana 7. prijedloga tog Zakona kojim se predlaže otpis poreskih dugovanja koje imaju gotovo svi sportski kolektivi osim fudbalskog kluba Široki Brijeg.  Ovaj prijedlog za otpis poreskog duga doživio je ozbiljnu kritiku od strane članova/ica Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Predlagač Zakona, Vlada Federacije BiH, odnosno Federalno ministarstvo kulture i sporta, prihvatilo je zaključak Odbora koji je podržao prijedlog Zakona uz da Vlada usvoji amandman brisanja spornog člana 7. iz prijedloga Zakona što bi se trebalo kompenzirati niveliranjem rokova za otplatu dugovanja sportskim kolektivima.

Ulaganjem amandmana na prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH od strane više poslanika/ca i njihovo razmatranje od strane predlagača, Federalnog ministarstva finansija, nastojalo se doprinijeti izradi efikasnijeg prijedloga Zakona. Prijedlog Zakona bit će upućen u parlamentarnu raspravu nakon što predlagač razmotri još nekoliko amandmana pristiglih od strane članova Odbora.

Nacrt zakona o finansijskom poslovanju zbunio je više članova/ica Odbora zbog posebnom tretmana ove problematike pored paralelnog postojanja niza drugih zakona koji reguliraju ovu finansijsku oblast (kao što su npr. Zakon o finansijskoj konsolidaciji, Zakon o unutrašnjem platnom prometu, Zakon o obligacionim odnosima, Zakon o predstečajnoj nagodbi, itd.). Nacrt zakona će se ipak naći u daljoj parlamentarnoj proceduri.

Rasprave po drugim tačkama su također bile usmjerene ka poboljšanju prijedloga i nacrta zakona, pa su tako i komentari Odbora na nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama upućeni Upravi za indirektno oporezivanje. Članovi Odbora sve češće ozbiljno protestiraju zbog lošeg kvaliteta zakona koji se dostavljaju u parlamentarnu proceduru te se slobodno može reći da se dva od tri pristigla teksta vraćaju nazad Vladi iz razloga koje je Vlada zaista mogla riješiti prije parlamentarne procedure ukoliko uloži barem minimalnu razinu profesionalne pažnje. Nedostaci nisu vezani samo za nedostatne segmente javne rasprave i usaglašavanja s drugim tijelima, institucijama i organizacijama već i usljed nekvaliteta teksta zakona, neusklađenosti s drugim propisima ili jednostavno nelogičnosti koja je često neprimjerena savremenoj ekonomskoj i finansijskoj situaciji (primjerice prijedlog za otpis poreskog duga fudbalskim klubovima koji na kupoprodajama igrača obrću milione KM a istovremeno očekuju oprost poreskog duga).

Detaljnije informacije potražite na sljedećim linkovima:

http://www.parlamentfbih.gov.ba/

http://www.fbihvlada.gov.ba/english/

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...