Održan trening „Budi ključ. Osnaživanje omladinskih radnika putem vještina upravljanja konfliktima“

Institut za razvoj mladih KULT je učestvovao na treningu „Budi ključ. Osnaživanje omladinskih radnika putem vještina upravljanja konfliktima“, održanom od 5. do 13. maja 2014.g. u Europskom omladinskom centru za edukaciju u Sajanu (Srbija), koji je organizirao CULTURE GOES EUROPE (CGE) – Soziokulturelle Initiative Erfurt.

Cilj treninga je osnaživanje omladinskih radnika/ca tj. stručnih saradnika/ca za rad s mladima da kroz upravljanje konfliktima i praktičnim vještinama interveniraju kada je riječ o različitim društvenim sukobima u lokalnoj zajednici. Trening je nastojao da razvije kompetencije koje doprinose duhu uzajamnog razumijevanja i poštovanja na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

Omladinski radnici/e imaju važnu ulogu u pružanju potpore mladima kada je riječ o suočavanju s privatnim, društvenim i interkulturalnim sukobima. Tokom osmodnevnog treninga trenerice Marija Farmer i Sylvia Schmidt su razgovarale s učesnicima/ama o različitim vrstama konflikata, razmjeni iskustva, primjerima dobre prakse, strategijama i metodama upravljanja konfliktima i razvijanju zajedničke strategije koja će biti primjenjiva u svim lokalnim zajednicama, a sve kroz neformalne metode učenja poput rasprava na plenarnim sjednicama, simulacijama i sl. pri čemu su učesnici/e imali priliku da steknu nova znanja i daju informacije o trenutnom stanju u njihovim državama.

Seminaru su prisustvovala 23 učesnika/ce iz Hrvatske, Češke, Njemačke, Grčke, Italije, Makedonije, Crne Gore, Portugala, Srbije, Španije i Bosne i Hercegovine.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...