Javni konkurs za poticaj poduzetništva mladih i žena u FBiH

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta objavilo je Javni konkurs za odabir korisnika sredstava Tekućih transfera – grantova u 2014. g.

Ministarstvo je konkurs objavilo na temelju Oduke o usvajanju Programa utroška dijela sredstava s kriterijima raspodjele sredstava Tekućih transfera utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2014.g.

Predmet Javnog konkursa je prikupljanje prijava za odabir korisnika/ca sredstava Tekućih transfera – grantova, za 13 projekata:

  1. Poticaji inovatorima – pojedincima,
  2. Stipendiranje učenika/ca koji se obrazuju za tradicionalne i stare zanate,
  3. Poticaj udruženjima i komorama,
  4. Poticaj obrazovnim institucijama,
  5. Poticaj projektima koje finansira EU i drugi inostrani donatori,
  6. Tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka),
  7. Poticaji tradicionalnim i starim zanatima,
  8. Poticaj poduzetništvu žena,
  9. Poticaj poduzetništvu mladih,
  10. Subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite,
  11. Poticaji novoosnovanim subjektima male privrede,
  12. Poticaji poduzetnicima izvoznicima,
  13. Poticaj za promociju poduzetništva.

Više informacija i potrebnu dokumentaciju za učešće na Javnom konkursu možete dobiti na internetskoj stranici Ministarstva ili u prostorijama Ministarstva (Dr. Ante Starčića bb, Mostar).

Rok za dostavu prijava je 30 dana od dana objavljivanja Javnog konkursa u Službenim novinama Federacije BIH, odnosno do 15. augusta 2014. g.

Ministarstvo konkursom za projekte poduzetništva mladih i žena želi potaknuti mlade i žene na samozapošljavanje, kao i njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo te stvaranje novih radnih mjesta.

Sredstva poticaja za mlade su namijenjena subjektima koji su u većinskom (51% i više) privatnom vlasništvu osoba mlađih od 35 godina, odnosno privatnom vlasništvu žena kada govorimo o sredstvima poticaja za poduzetništvo žena, izuzev onih čija je osnovna djelatnost ugostiteljstvo, turizam, trgovina, primarna poljoprivreda, zdravstvo i djelatnosti slobodnih zanimanja.

Svi korisnici sredstava moraju imati sjedište na području Federacije BiH, nalaziti se u minimalno 51%-tnom privatnom vlasništvu državljana/ki BiH, te imati najmanje jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme.

Svaka ispravna prijava projekta sadrži popunjen Zahtjev za uključivanje u projekt (poticaj poduzetništvu mladih, poticaj poduzetništvu žena), potrebnu dokumentaciju, popunjen Obrazac projekta i potpisanu Izjavu.

Institut za razvoj mladih KULT u narednom periodu sarađivat će s Ministarstvom na izradi kriterija za projekte poticaja poduzetništva mladih i žena u 2015. g.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...