Inicijative pomoći realnom sektoru na sjednici Komisije za finansije i budžet PDPSBiH

Prošlu sjednicu Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH obilježile su rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja.

Dnevni red činile su sljedeće tačke:

  1. Usvajanje Zapisnika 53. sjednice Komisije;
  2. Razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost – prva komisijska faza (predlagač: poslanik Niko Lozančić);
  3. Razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja – prva komisijska faza (predlagač: poslanik Niko Lozančić);
  4. Razmatranje Izvještaja o izvršenoj reviziji učinka o temi: Pretpostavke za efikasan rad Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (sačinilac: Ured za reviziju institucija BiH);
  5. Razmatranje Izvještaja o radu Vijeća ministara BiH za 2013. g. u dijelu nadležnosti Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, i to za sljedeće institucije BiH: 5.a Ministarstvo finansija i trezora BiH; 5.b Agencije za javne nabavke BiH; 5.c Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, članovi Komisije, usvojili su principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost kojim se predviđa produžetak roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a za 20 dana, odnosno da trenutno važeći rok 10.-tog u mjesecu bude pomjeren na 30.-tog u mjesecu. Prijedlogu iako predviđa pomoć realnom sektoru izostaje pozitivno mišljenje Uprave za indirektno oporezivanje BiH i mišljenje Fiskalnog vijeća BiH koje bi trebalo dati prikaz posljedica na kontinuitet raspolaganja novcem.

Komisija je usvojila principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja koji se tiču definiranja kraćih rokova za povrat novca od PDV-a, i Prijedlog uputila u dalju parlamentarnu proceduru.  

Komisija je usvojila Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi Pretpostavke za efikasan rad Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Ured za reviziju institucija BiH dao je pozitivno mišljenje o radu Agencije prema izvršenoj finansijskoj reviziji za 2013. g., a Agencija je započela i s provođenjem preporuka Izvještaja o reviziji učinka.

Izvještaji o radu Ministarstva finansija i trezora BiH, Agencije za javne nabavke BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojeni od strane članova Komisije.

Razmatrane tačke dnevnog reda našle su se i na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o čijim zaključcima se možete informirati ovdje.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...