Klub parlamentarki FBiH – Javne politike u službi javnog interesa

Članice Kluba parlamentarki Parlamenta Federacije BiH u saradnji s Vanjskopolitičkom inicijativom i Američkom ambasadom u BiH, organizirale su 23. Juna, 2014. godine konferenciju pod nazivom «Izgradnja javnih i rodno-osjetljivih politika kao katalizator društvenih, ekonomskih i političkih promjena u BiH». Konferenciji su prisustvovale članice Kluba parlamentarki, predstavnici nevladinog sektora, Američke ambasade i Vanjskopolitičke inicijative BH, predstavnici medija i gosti. Prisutna je bila i predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT. 

U uvodnoj riječi, Zoran-Matija Kulundžić, direktor VPI BH istaknuo je da su izradi javnih analiza prethodila 2 dvodnevna seminara, 2 okrugla stola, redovne konsultacije, sve s ciljem unapređivanja uloge parlamentarki kako bi mogle jačati svoju ulogu kao generatori inkluzivnih politika. Hafeza Sabljaković, zastupnica i predsjednica Kluba parlamentarki Parlamenta FBiH, istaknula je neprocjenjivu vrijednost, ne samo saradnje, nego partnerstva i prijateljstava s nevladinim sektorom. 

Na konferenciji su predstavljena istraživanja i preporuke tri analize javnih politika, koje su izradile članice Kluba parlamentarki.

Prva analiza, pod nazivom «Društveno poduzetništvo u poljoprivredi: Katalizator socijalnih i ekonomskih promjena» predstavila je primjer dobre prakse staklenika u Šekovićima, jednog od najuspješnijih i najmodernijih društvenih preduzeća u BiH, kojeg finansira Fondacija Mozaik. Članice panela dale su preporuke za unapređenje institucionalnog okruženja u svrhu poboljšanja inovativnih modela zapošljavanja, te istaknule kako je potrebno djelovati na svim nivoima vlasti, od lokalnog do držvanog nivoa.

Druga analiza, pod nazivom «Obrazovanje, edukacija, dokvalifikacija i prekvalifikacija (cjeloživotno učenje) kao put ka lakšem zapošljavanju žena u BiH» ističe nekoliko prioriteta na kojima je potrebno raditi kako bi se ponudila sistemska rješenja: edukacija i unapređenje zapošljavanja žena, s naglaskom na najranjivije skupine, donošenje strategija i zakona o obrazovanju odraslih, te jačanje poduzetništva i poduzetničkog duha, te tržišnih prilika za žene. Jedna od preporuka predstavljenih u analizi je i ulaganje više sredstava u stručno obučavanje mladih. 

Treća analiza, pod nazivom «Komunikacija sa izbornim tijelom – potencijal za povećanje političkog kapitala žena» ističe važnost interaktivne komunikacije s biračkim tijelom te ptedlaže nove medije kao izvrsnu priliku za političarke.

Konferencija je završena prezentacijom web stranice Kluba parlamentarki http://www.klubparlamentarki-pfbih.ba/ koja pokazuje učinkovitost mjera predloženih u trećoj analizi.

U završnoj riječi, Emina Vračo – Hajrić, voditeljica projekta, VPI BH, naglasila je važnost održavanja konferencije i izrade predstavljenih i sličnih analiza u iznalaženju načina inoviranja i povećanja vidljivosti Parlamenta, poticanja argumentiranog dijaloga i proaktivnije uloge žena u politici.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...