Uskoro Finansijski inspektorat pri Ministartvu finansija i trezora BiH

U srijedu, 11. juna 2014. g., održana je 53. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Sjednici Komisije su pored svih članova prisustvovali i predstavnik i predstavnica Ministarstava finansija i trezora BiH kao predlagača izmjena propisa koji su se našli na dnevnom redu, guverner Centralne banke BiH i gosti/šće, među kojima su bili predstavnici/e projekta Jačanje institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP) i predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT. 

Diskusija članova Komisije uslijedila je po sljedećim tačkama dnevnog reda:

  1. Usvajanje Zapisnika 52. sjednice Komisije;
  2. Razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovina – prva komisijska faza (predlagač: Vijeće ministara);
  3. Razmatranje Godišnjeg izvještaja i Finansijskih izvještaja Centralne banke BiH za 2013. g. (sačinilac: Centralna banka BiH).

Članovi Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno su usvojili godišnji i finansijski izvještaj Centralne banke BiH za 2013. g. Izvještaj je dostupan na službenoj stranici Centelne banke BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH odnosi se na uvođenje inspekcijskog nadzora koji bi Ministarstvo finansija i trezora BiH vršilo putem Finansijskog inspektorata i uz rukovodstvo finansijskog inspektora koji bi bio u rangu pomoćnika ministra. Prijedlog zakona je usvojen bez podrške SNSD kluba koji je glasao protiv zbog toga što predlagač nije obavio konsultacije s entitetskim ministarstvima iz ove oblasti.

Prijedlozi za izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost i Zakona o postupku indirektnog oporezivanja bit će predmet razmatranja i diskusije članova Komisije u nekoj od narednih sjednica, kada članovima Komisije bude dostupno mišljenje i stav Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Komisija će Upravi za indirektno oporezivanje ponovo nakon dva mjeseca čekanja na odgovor uputiti zahtjev za izjašnjavanje po ovim prijedlozima. 

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...