Međuinstitucionalnom saradnjom u borbi protiv korupcije

Projekt jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini danas je organizirao okrugli sto o jačanju međuinstitucionalne saradnje ključnih BiH institucija u borbi protiv korupcije baziranoj na nalazima revizije.

Okrugli sto je okupio predstavnike/ce BiH institucija koji su vodili raspravu o temi međuinstitucionalne saradnje i koordinacije resorno povezanih institucija, kako bi se kroz povećanu saradnju, uzajamnu podršku i koordinaciju postigli što veći efekti djelovanja svake institucije zasebno, kao i što veći zajednički, sinergijski rezultati.

U diskusiji su učestvovali predstavnici/e Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Ureda za reviziju institucija BiH, Tužilaštva BiH, Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, te nevladinog sektora među kojima i Instituta za razvoj mladih KULT.

Tokom okruglog stola učesnici/e dali su osvrt na to koliko sadržaji izvještaja revizije, posebno oni koji imaju negativno ili revizorsko mišljenje s rezervom mogu biti korišteni kao materijali za promociju borbe protiv korupcije. Ured za reviziju predstavio je i svoje napore u jačanju preventivnih mjera u borbi protiv korupcije. Tužilaštvo BiH upoznalo je prisutne s procesom obrade revizorskih izvještaja koji dospiju u Tužilaštvo BiH. Tematske oblasti okruglog stola uključile su i unaprjeđenje kontrolnog okruženja i jačanje sistema internih kontrola, kao i obavljanje revizije usklađenosti kao jedne od tri vrste revizije koje se prema Zakonu o reviziji BiH mogu provoditi u institucijama, pored finansijske revizije i revizije učinka. Također, diskutiralo se i o ideji provođena forenzičke revizije.

Učesnici/e okruglog stola su izrazili potrebu da se slične diskusije održavaju i ubuduće i da se u njih uključi što više pojedinaca i organizacija koje imaju profesionalno iskustvo i ekspertizu u oblasti revizije.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...