Za biznis plan u omladinskim centrima do 6.000 KM

Uz podršku Američke ambasade u BiH za predstavnike/ce dvanaest omladinskih centara iz lokalnih zajednica Novi Grad, Ljubija, Gradiška, Kozarska Dubica, gradova Mostar, Tuzla i Zenica, te tri sarajevske općine Centar, Novo Sarajevo i Ilidža, u periodu od 8. do 11. decembra 2014. g. održan je modul o temi Poduzetništvo i pisanje biznis planova u Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA u Ilidži.

Cilj modula je predstavnike/ce omladinskih centara naučiti preduzetničkim vještinama kako bi u centrima pokrenuli društvene biznise koji potiču stvaranje prihoda i održivost centra u lokalnoj zajednici. Tokom prvog dana učesnici/e su imali priliku naučiti više o osnovama ekonomije, biznisu, poduzetništvu, vrstama preduzeća i načinu registracije istih, praktičnim stranama vođenja biznisa (pokretanje i upravljanje biznisom), kao i o institucijama koje su relevantne za vođenje biznisa i obavezama poduzetnika.

Modul Biznis plan 8-11 2014 slika 2.jpg

U naredna tri dana, predstavnici/e omladinskih centara su skupa s trenerom razrađivali poslovne ideje i biznis planove koji će omladinskim centrima omogućiti samoodrživost. Posebna pažnja se posvetila istraživanju tržišta, poslovnom planiranju, marketing planu, finansiranju i finansijama poslovnih ideja, poslovnoj prezentaciji i komunikaciji.

Modul Biznis plan 8-11 2014 slika 3.jpgModul Biznis plan 8-11 2014 slika 4.jpg

Trećeg dana predstavnici/e omladinskih centara su imali priliku razgovarati s Edinom Mehić, vlasnikom portala posao.ba. Razmjenom iskustva, mišljenja i stavova o biznisu u Bosni i Hercegovini, svi prisutni su stekli dodatno znanje o pokretanju biznisa i načinu postizanja samoodrživosti.

Modul Biznis plan 8-11 2014 slika 7.jpgModul Biznis plan 8-11 2014 slika 8.jpg

Nakon radnog dana predstavljena je kampanja 16 dana aktivizam koju realizira Institut uz saradnju s međunarodnim centrom Olof Palme, te je ukazano na važnost ravnopravnosti spolova i borbu protiv nasilja nad ženama i djevojkama.

Kroz neformalna druženja učesnici/e su razmijenili dodatna iskustva i informacije o biznis planovima i situaciji u njihovoj lokalnoj zajednici kada je u pitanju navedena tema.

Nakon održanog modula učesnici/e će imati priliku Institutu dostaviti prijedloge svojih biznis planova. Na ovaj način će imati priliku svoje poslovne ideje provesti u praksi. Biznise koje komisija Instituta ocijeni kao najbolje dobit će podršku za realizaciju biznisa u pojedinačnom iznosu do 6000,00 KM, a pokrenuti biznisi će biti promovirani u javnosti. 

Modul Biznis plan 8-11 2014 slika 5.jpgModul Biznis plan 8-11 2014 slika 6.jpg

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...