Održan prvi trening samoodbrane za žene

Sinoć je u prostorijama Obrazovno-razonodnog centra za mlade održan prvi u ciklusu treninga samoodbrane za djevojke koji Institut za razvoj mladih KULT organizira u okviru kampanje 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja. Trening su vodili certificirani treneri i instruktori udruženja IKMF (International Krav Maga Federation) u BiH – www.kravmaga-ikmf.ba.

Prvi u ciklusu treninga samoodbrane ojačao je psihološke sposobnosti djevojaka u lakšem suprostavljanju i odbrani od sve većeg i učestalijeg nasilničkog ponašanja određenih skupina ovog savremenog društva.

Djevojke su upoznate s pravima i aktivnostima koje se preporučuju prije, tokom i poslije napada. Također, bilo je govora i o razlici između napada ili nasilja, najučinkovitijem načinu odbrane, predmetima koji mogu pomoći u odbrani od nasilnika u različitim situacijama poput napada u zabačenoj i osamljenoj ulici, prilikom podizanja novca s bankomata, prilikom šetnje parkom, prilikom susreta s nepoznatim prodavcem/icom uslijed kupovine preko interneta, i slično.   

‘Krav Magu može pohađati svaka žena bez obzira na dob, s ili bez iskustva u borilačkim vještinama, te neovisno od fizičkih predispozicija, snage ili kondicije.‘, poručio je Krav Maga instruktor, Ervin Sućeska.  

Naredni treninzi izvodit će se u sali za borilačke sportove Kulturno-sportskog centra Ilidža (KSCIL), prema sljedećem rasporedu:

5. decembra (petak) u 17.30 sati,
6. decembra (subota) u 11.00 sati,
8. decembra (ponedjeljak) u 17.30 sati,
10. decembra (srijeda) u 20.30 sati.

Učešće u treningu je besplatno za sve polaznice. Polaznice će dobiti i potvrdu o završenom treningu po usvojenim vještinama samoodbrane.

Ukoliko niste bili u prilici pridružiti nam se na prvom treningu, možete to učiniti u petak i naučiti kako zaštiti sebe i znati kako pomoći i drugima. Za prijavu je potrebno da pošaljete lične podatke na mejl biljana.dragas@kultbih.org.

O Krav Magi

Krav Maga je samoodbranbena vještina nastala za potrebe IDF-a (Izraelske odbrandbene snage) ali je zbog svoje efikasnosti, načina i pristupa obuci te same koncepcije i strukture tehnika, našla primjenu u mnogim sektorima, osvrčući se s posebnim akcentom na ženski spol i dječju samoodbranu.

Časove samoodbrane pohađaju žene različitih uzrasta i profila – djevojke, studentice, domaćice, zaposlene žene, majke, žene zaposlene u vojsci i policiji, bivše sportašice, sve one koje imaju potrebu i želju da se osjećaju zaštićene. Samopouzdanje i fizička sprema koji se postižu treninzima samoodbrane omogućavaju ženama da psihički dobro odreaguju čak i u najgorim situacijama.

Moguće je da će vježbanje samoodbrane nekoj ženi u nekom trenutku spasiti život, ali čak i ako nikada ne bude razloga za to, kroz praktikovanje ove vještine otkriće svoju psiho-fizičku snagu, i podići samopouzdanje, što je svakako veliki bonus. Za Krav Maga nije potrebno nikakvo predznanje borilačkih vještina, niti posebna oprema. To je linearni sistem borbe koji u segmentu ženske samoodbrane akcenat stavlja na realne situacije u kojim se možete naći, bilo da se radi o prijetnji ili napadu različitim vrstama oružja, nezavisno od mjesta i prirode napada, poput seksualnog napada, krađe, otmice i slično. Također, posebno se obrađuju „anti – agresivni“ i ”anti – rape” (protiv silovanja) programi. Simulacija realnog napada kroz koju prolaze učesnice je ključna u samoodbrani, jer se na taj način uče kako da u slučaju napada razmišljaju ”hladne glave”. To im omogućava da pravovremeno i na odgovarajući način reagiraju u opasnoj situaciji. Osnovni principi samoodbrane pokazuju kako da žena preuzme kontrolu nad svojom sigurnošću, bez obzira da li je u kući, u autu, na parkingu itd. Zdrav razum je u većini slučajeva dovoljan, ali nekada nas čak ni najbolje namjere ne mogu spriječiti da se nađemo u neugodnoj situaciji.

 

 O kampanji

 

Kampanja počinje Narandžastim danom u prevenciji nasilja nad ženama i djevojkama koji se obilježava svakog 25.-tog u mjesecu. Narandžasti dan, već više od dvije godine različitim aktivnostima širom svijeta polazeći od Generalnog sekretara UN-a, Ban Ki-moona, doprinosi podizanju svijesti mladih  i njihovom senzibiliziranju o problematici rodno zasnovanog nasilja čije žrtve su osobe ženskog spola u 98% slučajeva, te njihovom aktivnom uključivanju na suzbijanju i sprječavanju ovog oblika kršenja ljudskih prava i sloboda.   

 

Institut za razvoj mladih KULT zagovara društvo s punim učešćem oba spola u svim sferama života. Postojanje neravnoteže društvenog utjecaja muškaraca i žena znači redukciju u mnogim mogućnostima svakog društva. Institut vjeruje da je impuls za rastom koji imaju mladi uslov za promjene u društvu. Ovogodišnju kampanju Institut provodi uz podršku međunarodnog Olof Palme Centra.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...