INICIJALNA KONFERENCIJA “POSLOVNI PROSTOR BH”

Institut za razvoj mladih KULT pokrenuo je inicijativu „Poslovni prostor BH“, s ciljem doprinosa rješavanju sistemskih problema u sektoru zapošljavanja u BiH, prije svega neadekvatanim programima i nedovoljnim budžetskim poticajima za razvoj preduzetništva, te opterećenosti privrede lošim konceptom naplate poreza i visokim doprinosima na plaće radnika. Navedeni problemi sputavaju ulaganja domaćih privrednika u razvoj, dolazak stranih investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

Zbog čestih političkih previranja i institucionalne nestabilnosti, društveni i politički dijalog između ključnih aktera u sektoru rada i zapošljavanja izostaje, a ostaju sistemski, kompleksni i brojni problemi usljed kojih stopa nezaposlenosti u BiH raste. Stoga je primarna intencija Inicjative da se sektoru zapošljavanja u BiH pristupi sveobuhvatno i strateški, uz uključivanje širokog broja aktera iz poslovnog, javnog i civilnog sektora, kao i medija, udruženih u aktivnu, funkcionalnu i regionalno zastupljenu mrežu – svojevrsni „tim za rekonstrukciju“ poslovnog prostora BiH.

Na temelju detaljnih analiza o najvećim nedostacima i problemima u oblasti preduzetništva i zapošljavanja u BiH, te prepoznatih prioritetnih i perspektivnih grana privrede, radni timovi Mreže kreirat će precizne smjernice i prijedloge mjera za rješavanje svake od identificiranih anomalija i aktivno zagovarati njihovo usvjanje prema nadležnim institucijama vlasti. Preciznije, želimo da se utemeljenim i usmjerenim zakonodavno-zagovaračkim aktivnostima kreira povoljnija poslovna klima, kroz znatno poboljšane i budžetski ojačane programe podrške malom i srednjem preduzetništvu, zatim kroz uređenje raspodjele različitih finansijskih poticaja privredi na svim nivoima vlasti, te uvođenje olakšica poslodavcima u BiH u plaćanju poreza na dodanu vrijednost (PDV) i doprinosa na plaće radnika.

Konferencija će biti održana u četvrtak (sutra), 27. novembra o. g., u Hotelu Hollywood (Ilidža), s početkom u 9:30. Izjave ze medije planirane u su terminu od 12:00 do 12:30.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...