Proaktivni grafiteri iz Bosne i Hercegovine i Njemačke oslikali SPAJALICU

Institut za razvoj mladih KULT i Njemačka ambasada u Sarajevu 12. i 13. marta u Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA organiziraju međunarodni grafiterski događaj.

grafiteri 1

Drago nam je da ovim događajem možemo podržati ovu mladu i važnu granu umjetnosti grafiterstvo! U junu 2014. godine u Sarajevu su se sastali mladi iz preko 20 zemalja i diskutovali o pouci zadnjih sto godina. U njihovoj završnoj deklaraciji su prezentovali tri, s njihovog aspekta, najvažnije teme našeg vremena: prevazilaženje nacionalizma, međunarodno umrežavanje mladih i aktivno učešće građana/ki u demokratskom procesu, grafiterski umjetnici/e su stoga pozvani da umjetnički obrade ove tri teme, istakao je Jens Wagner, ataše za kulturu Njemačke ambasade Sarajevo.

grafiteri 4

Na grafiterskom događaju učestvuje šest uličnih umjetnika – grafitera/ki iz Bosne i Hercegovine i Njemačke koji su Obrazovno razonodni centar za mlade oslikali svojim proaktivnim grafitima i crtežima.

Ono što su mladi naveli kao značajno za njih kroz naše konferencije, sada grafiteri/ke iz BiH i Njemačke će oslikati na zidu. Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA je centar kojeg godišnje posjeti i u kojem boravi preko 1600 mladih ljudi iz različitih krajeva svijeta, tako da će umjetnička poruka putem grafiterskih boja biti prenesena i na posjetioce centra, rekla je Nejra Neimarlija Roić, projektna koordinatorica, Institut za razvoj mladih KULT.

grafiteri 3

Grafiterski događaj se također kao i konferencija mladih organizuje u sklopu inicijative Mlada Evropa podržanog od strane Evropske unije, a kao dio projekta Sarajevo 2014.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...