Metodološka obuka za članove Radne grupe

U srijedu 11.2.2015.g. u prostorijama Instituta za razvoj mladih KULT održan je drugi sastanak Radne grupe za izradu radnog teksta strategije prema mladima. Organizatori sastanka su bili Federalno ministarstvo kulture i sporta kao koordinator procesa izrade strategije i Institut kao stručno-konsultativna podrška Vladi FBiH u ovom procesu.

Na sastanku su članovi/ce Radne grupe upoznati sa statistikama iz oblasti politike prema mladima u svijetu i Europi. Na sastanku, koji je predstavljao metodološku obuku razgovaralo se i o zakonskom osnovu za donošenje strategije prema mladima u FBiH, o procesu izrade dokumenta, metodologiji, te najčešćim greškama u razlikovanju strategije i politike.

Polazna osnova za rad na izradi strategije je bila analiza problema i potreba mladih u FBiH koja je prezentirana u dokumentu Na putu ka politici prema mladima, koju su izradili Federalno ministarstvo kulture i sporta i Institut. Utvrđeno je da se proces izrade dokumenta sastoji od detaljne analize problema, njegovih uzroka i posljedica, definiranja strateških ciljeva, željenih rezultata i okvirnih mjera, od objedinjavanja strateških ciljeva po oblastima, određivanja nacrta nadležnih institucija te pisanja nacrta dokumenta. Dogovoreni su radni zadaci i vremenski okvir za njihovo održavanje.

 strategija 11-02 1

Članovi/ce su upoznati i sa narednim aktivnostima u procesu izrade dokumenta. Očekuje se da će naredni sastanak Radne grupe biti studijska posjeta Republici Hrvatskoj, tačnije Ministarstvu socijalne politike i mladih i Mreži mladih Hrvatske. Studijska posjeta je planirana u prvoj polovini trećeg mjeseca.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...