Održana 3. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH

U utorak, 27. 1. 2015. g., u 11:00 sati, održana je 3. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na kojoj je odgođeno izjašnjavanje o načelima Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Klub poslanika SBB BiH. Zaključeno je da Vijeće ministara BiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH u roku od deset dana dostave mišljenje o Prijedlogu zakona, nakon čega će se Komisija očitovati o predloženom zakonu.

Primljen je k znanju Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period od januara do juna 2014. godine. Upit članice Komisije Dušanke Majkić o određenom broju osoba u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i Tužilaštvu BiH koji se finansiraju iz donacija, a ne iz budžeta institucija BiH, te načinu njihove evidencije uputit će se Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Usvojen je izvještaj o obavljenim revizijama učinka o temi „Izdaci za sudske sporove“. Ured za reviziju institucija BiH je ukratko predstavio najznačajnije elemente izvještaja, koji se odnose na mali broj preuzetih korektivnih aktivnosti, veliki broj izgubljenih parnica institucija BiH, te preporuku da reforma pravosuđa odredi mjere za unaprjeđenje ovog segmenta, uz izbjegavanje troškova koji su veći iz godine u godinu.  

Također, usvojen je izvještaj o obavljenim revizijama učinka o temi „Kontrola zračnog saobraćaja BiH“.

Primljen je k znanju Plan postupanja Ministarstva finansija i trezora BiH po preporukama Ureda za reviziju institucija BiH, a prema Izvještaju revizije učinka o temi: „Upravljanje ugovorima o djelu i ugovorima o privremenim i povremenim poslovima“. 

Usvojen je i Izvještaj o radu Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH za 2014. godinu. 

Više informacija o sjednici nalazi se na službenoj internetskoj stranici Parlamentarne skupštine BiH.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...