U Sarajevu obilježen Međunarodni dan mladih pod motom „Uključi se!“

„Kad završim fakultet, želim biti poslodavac.“

„Iako nemam stan i posao, i ja želim biti tata/mama.“

„Ne živim u centru grada i želim se slobodno voziti busom i tramvajem.“

Ove poruke glasno su odjeknule danas iz centra Sarajeva. Uz podršku Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA), Institut za razvoj mladih KULT je, skupa s mladima, obilježio ovogodišnji Međunarodni dan mladih pod motom „Uključi se!“. 

U našoj zemlji 67,1% mladih je nezaposleno, 43% mladih misli da će njihov standard ostati isti ili se pogoršati u budućnosti, 85% mladih se informiše o seksualnom i reproduktivnom zdravlju putem televizije. Svaka šesta mlada osoba je zainteresovana za političko učešće u društvu, a 4 od 5 mladih želi napustiti Bosnu i Hercegovinu. Statistike su poražavajuće. Ipak, rješenja postoje, tvrde iz Instituta za razvoj mladih KULT.
„Problemi s kojima se suočavaju mladi u našoj zemlji su problemi s kojima se suočavaju i njihovi vršnjaci u regionu ali i u svijetu. Rješenja nisu nedostižna. U Federaciji BiH u procesu je izrada prve Strategije prema mladima FBiH koja će obuhvatiti probleme mladih u 7 različitih oblasti. Od zapošljavanja, obrazovanja, do sigurnosti mladih. Slična strategija kreira se i u Republici Srpskoj. Donošenjem i realizacijom dokumenata Omladinske politike Republike Srpske 2016 – 2020 i Strategije prema mladima Federacije BiH 2016 – 2020 uz učešće svih relevantnih aktera čiji je cilj unapređenje djelovanja i razvoja mladih, te poboljšanje života i položaja mladih, daje se jasan odgovor na pitanja i izazove sa kojima se mladi susreću“ – istakla je Katarina Vučković iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Strategija prema mladima u FBiH, prvi je strateški dokument koji će tretirati probleme mladih u Federaciji. Strategija bi trebala stupiti na snagu 2016. godine i obraditi sedam različitih oblasti:

Rad, zapošljavanje i preduzetništvo mladih

Obrazovanje i nauka mladih

Socijalna briga mladih

Zdravstvena zaštita mladih

Sigurnost mladih

Kultura i sport

Aktivizam (učešće, volontiranje i mobilnost) mladih

Simbolično, na Međunarodni dan mladih, aktivisti Instituta za razvoj mladih KULT, svoje su vršnjake upoznali sa predloženim rješenjima koja će obuhvatiti ova strategija te su ih pozvali na aktivno učešće u njihovoj izradi i provedbi.

Uporedo sa obilježavanjem u Sarajevu, Međunarodni dan mladih obilježen je i u Banjaluci, oba uz podršku Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda  (UNFPA).

 

2 copy copy copy

3 copy copy copy

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...