Uči, misli i djeluj online konferenciji u Srebrenici prisustvovali mladi iz cijele regije

Danas je u Srebrenici, u organizaciji Udruženja “Prijatelji Srebrenice”, a uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT, održana i četvrta regionalna UMiD (Uči, misli i djeluj) online konferencija, namijenjena mladima u toj regiji.

Cilj konferencije je promocija i razvoj individualnih i timskih vještina kod mladih i buđenje samopoticaja na građanske aktivnosti, volontiranje, te samozapošljavanje.

Sudeći po broju prijavljenih, konferencija je izazvala veliko interesovanje mladih regije. Pored Srebreničana, konferenciji su prisustvovali mladi iz susjednih općina, iz Bratunca, Milića, Zvornika, te Vlasenice. Đorđe Deurić iz Doma mladih Zvornik kaže da je ova konferencija za njega bila vrlo dobro iskustvo. “Osnovni motiv je uvezivanje mladih ljudi i pokušaj da se aktivnosti koje se realizuju u našem okruženju, prikazuju u drugim mjestima. Da se pokušamo povezati – da mislimo dobro i da radimo dobro. Da budemo prepoznati kao neko ko želi da doprinese dobrom gradu i regiji, pa i šire. Nijedan ovakav događaj ne može ostati bez nekog iskustva koji će nas kasnije služiti u radu” –  rekao je Đorđe.

Udruženje ”Prijatelji Srebrenice” jedna je od četiri organizacije u Bosni i Hercegovini u čijim je prostorijama otvoren UMiD online centar, iz kojeg će mladi moći pohađati obuku koja im je predstavljena danas.

“Želimo da damo priliku mladim ljudima da preuzmu inicijativu, da pokažu da su sposobni, odgovorni, da žele da se obrazuju, da napreduju i da kroz ovakvu jednu online obuku koja je predstavljena danas na UMiD konferenciji održanoj u Srebrenici, postanu omladinski lideri u svojim zajednicama, preuzmu inicijativu i utiču na sve važnije odluke u društvenoj zajednici” – istakla je Dana Bučalina, projektna koordinatorica u Udruženju „Prijatelji Srebrenice“.

Odzivom mladih na konferenciju u Srebrenici jako su, ističu, zadovoljni predstavnici/e Instituta za razvoj mladih KULT.

“Ovo je već četvrta konferencija koju održavamo u Bosni i Hercegovini. Prve tri konferencije smo imali u Velikoj Kladuši, Sarajevu i Jablanici. Obuka ima dvanaest modula. Ti moduli su vrlo opširni, kreirani da mladim ljudima budu interesantni, interaktivni. Neki od njih su projektni ciklus, pisanje projekata, pisanje CV-ja, samoosnaživanje, ljudska prava i mnogo drugih interesantnih tema” – poručila je Mirela Ajanović iz Instituta.

Konferenciji je prisustvovala i Biljana Rakić, zamjenica načelnika Opštine Srebrenica, koja je naglasila značaj ovakvih aktivnosti nevladinih organizacija, istaknuvši i podršku lokalne vlasti svim događajima koji doprinose kvaliteti života i aktivnosti mladih u ovoj opštini.

Nakon što uspješno savladaju online obuku, mladi će postati omladinski lideri/ce koji će, na neki način, biti spona između lokalne zajednice i lokalne vlasti.

 

IMG 7750

IMG 7741

IMG 7797

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...