Iskustva omladinskih radnika/ca

U Ljubiji, malom mjestu u blizini Prijedora , vrijeme je, kažu mještani stalo. Nekada je ovo mjesto bilo rudarsko, a danas kažu, i stari ali i oni mlađi, teško žive. Mladi iz Ljubija i okoline okupljaju se u Omladinskom centru Ljubija, čije se osoblje trudi da mladima iz ovog područja ponudi što bolje sadržaje, edukaciju i zabavu. Maja Garača, članica ove organizacijeuspješno je završila Obuku stručnih saradnika/ca za rad s mladima kako bi što bolje shvatila potrebe mladih ljudi i što brže na njih odgovorila. Priča da sada, osim s djecom manjeg uzrasta radi i sa starijim posjetiocima centra. „Obuka mi je mnogo pomogla. Promijenila je moj način razmišljanja o volonterizmu i aktivizmu. Često održavamo radionice o volonterizmu i aktivizmu i na taj način upoznajemo mlade sa projektima. U suštini, želimo im pokazati da, ako imaju volje, mladi imaju i mogućnosti “ – kaže Maja. Dodaje da je tokom obuke saznala više o zakonskoj regulativi u oblasti omladinskog rada i spoznala važnost poznavanja Zakona o mladima, Zakona o volontiranju, te Zakona o omladinskom organizovanju. Kao i Maja, razliku u njenom radu nakon završetka obuke vidjele su i njene kolege. Branko Bilbija, volonter Omladinskog centra Ljubija istakao je da je Maja mnogo otvorenija u radu s mladima, te da mnogo jednostavnije postavlja granicu između autoriteta i prijateljskog pristupa.

Poput Maje Garače, Obuku stručnih saradnika/ca za rad s mladima uspješno je završila i Rina Knežević iz Udruženja Most iz Gradiške. Rina ističe da joj je obuka pomogla da poboljša komunikaciju s mladima s kojima radi, te da se njen pogled na rad organizacije promijenio. „Obuka mi je pomogla da shvatim da je rad s mladima posao kojim se zaista želim baviti. Nakon što sam uspješno završila obuku, prisustvovala sam i brojnim konferencijama. Planiram nastaviti sa usavršavanjem u oblasti omladinskog rada“ – ističe Rina.

Institut za razvoj mladih KULT je u 2014. godini zagovarao priznavanje zanimanja stručnog saradnika/ce za rad s mladima, te je odlukom Agencije za statistiku BiH, ovo zanimanje priznato u klasifikaciji zanimanja pod brojem 3412. Omladinski rad je planirani program neformalnog obrazovanja kreiran sa svrhom pružanja podrške mladima u procesu odrastanja i osamostaljenja na način da im omladinski radnik/ca pomaže u ličnom i društvenom razvoju kako bi postali aktivni pojedinci društva u kojem žive.

Kroz obuku je do sada prošlo 25 polaznika/ca koji su predstavljali 13 centara i udruženja za mlade koji djeluju u Bosni i Hercegovini, a uskoro će se održati i druga Obuka stručnih saradnika/ca za rad s mladima.

DSC00399

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...