U SPAJALICI obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

“Sjećam se samog početka, naglo sam gubila kilograme i unosila sam mnogo više tečnosti nego što je bilo uobičajeno. Mama me je pitala da li sam dobro, moj odgovor je bio pozitivan jer ni sama nisam znala šta se dešava u mom organizmu. U školi su me nastavnici zaustavljali i pitali zašto sam pospana, a neki su isticali kako djelujem umorno. Imala sam dijabetes. Prvo primanje inzulina je bilo izuzetno teško, roditelji mi nisu znali objasniti na koji način aplicirati terapiju ali se s vremenom čovjek na sve navikne. Ono što je najvažnije jeste da dijabetes prihvatimo kao najboljeg prijatelja, često sam govorila prijateljicama dok sam nosila inzulin u torbi kako doslovno svoj život nosim u rukama. Danas kada imam i pumpicu koja regulira šećer u krvi doslovno kažem kako svoj život nosim u džepu.“

Ovo je priča Emine Jusupović kojoj je dijbetes dijagnosticiran sa 13 godina. Poslijednjih godina od iste bolesti u našoj zemlji djeca i mladi oboljevaju sve češće. Procijenjuje se da u BiH više od 300.000 ljudi boluje od ove bolesti, ali se strahuje da je brojka veća, budući da iskustva pokazuju da na jednog registrovanog dijabetičara dolazi još jedan koji ne zna da ima dijabetes. 

U Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA, učenicima i učenicima Srednje grafičke škole, održano je predavanje o dijabetisu, s ciljem informiranja mladih ali i šire javnosti o velikoj važnosti dijagnosticiranja ove bolesti na vrijeme. Predavanje je održala Emina Jusupović, studentica Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu. 

Šta je šećerna bolest?  

 – Šećerna bolest ili dijabetes je hronični, neizlječivi sistemski poremećaj metabolizma, koji se karakteriše trajno povišenim nivoom glukoze u krvi.

– Uglavnom je uslovljen nasljednim faktorima, a nastaje zbog smanjene sekrecije ili smanjenog biološkog dejstva hormona insulina, odnosno u kombinaciji ova dva faktora.

– Dijabetes se danas ubraja među najčešća endokrinološka oboljenja, s prevalencom u stalnom porastu.

– To je posljedica modernog stila života i povećanja broja spoljašnjih etioloških činilaca, među kojima se posebno izdvaja gojaznost.

12236531 10153299013613471 1602965636 o

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...