Održan prvi sastanak Radne grupe za izradu Strategije prema mladima u USK

U ponedjeljak, 5.10.2015. godine, održan je prvi sastanak Radne grupe Vlade Unsko-sanskog kantona za izradu Strategije prema mladima.

Postupak izrade ove kantonalne strategije Vlada USK odobrila je zaključkom na sjednici u julu ove godine, nakon što je u maju Kenan Keserović, zastupnik DNZ-a u Skupštini USK uputio inicijativu za njenu izradu.

Istim zaključkom Institut za razvoj mladih KULT imenovan je kao konsultativno – tehnička podrška u procesu izrade strategije. Sastanku Radne grupe prisustvovale su i predstavnice Instituta za razvoj mladih KULT koje su članovima/nicama Radne grupe prezentirale metodologiju rada, te pojasnile ulogu Instituta u samom procesu.

Izrada kantonalnih strategija uslovljena je Zakonom o mladima Federacije BiH. Katarina Vučković iz Instituta za razvoj mladih KULT kaže da Institut poseban akcenat stavlja na učešće mladih u tom procesu.

„Jako smo sretni što počinje proces izrade strategije i u ovom kantonu. Institut za razvoj mladih KULT u proteklom periodu radio je na izradi oko 30 lokalnih strategija, a u procesu je i donošenje Federalne strategije prema mladima“ – dodaje Vučković.

Svrha donošenja Strategije je poboljšati položaj mladih u Unsko-sanskom kantonu kroz stvaranje odgovarajućih uslova za bolji i efikasniji dijalog i još funkcionalniju koordinaciju aktera odgovornih za pitanja mladih u Unsko-sanskom kantonu.

Naredni sastanak Radne grupe za izradu strategije prema mladima, trebao bi se održati u novembru ove godine. 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...