Mališani u SPAJALICI učili o dječijim pravima

U Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA, povodom Dječije nedjelje, održana je dvosatna radionica o dječijim pravima. Polaznici i polaznice Škole prijateljstva, ugostili su 40 svojih vršnjaka iz Treće osnovne škole Ilidža.

Djeca su u međunarodnom pravu prepoznata kao posebno osjetljiva i specifična kategorija za čiju zaštitu nisu dovoljni uobičajeni mehanizmi. Deklaraciju o pravima djeteta usvojila je Generalna skupština UN-a 1959. godine.

Bosna i Hercegovina je Konvenciju o pravima djeteta ratificirala 1992. godine i time su njene odredbe postale pravno obvezujuće i za našu zemlju. Da bi se uspješno zaštitila prava djeteta, jako je važno, između ostalog, i educiranje djece o njihovim pravima. I to od najmlađe dobi.

U Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA, radionici o dječijim pravima prisustvovali su učenici Treće osnovne škole Ilidža, među njima i prvačići. Njima su prava prikazana prvenstveno kroz kreativne igre, a nakon toga, gledali su kratki video prikaz o dječijim pravima. Nakon toga, najmlađi su crtali crteže na kojima su prikazali dječija prava onako kako ih oni doživljavaju.

Osnovcima su predstavljena dječija prava i dječije obaveze, te im se govorilo o veoma bitnim razlikama između te dvije kategorije. Stariji učenici su, nakon što su odgledali video, pokušali razvrstati dječija prava i dječije obaveze koje su bile ispisane na stikerima, te tako interaktivno učili o razlikama između to dvoje. Najstarija grupa učenika je formirala četiri radne grupe, grupisali su dječija prava, te su pisali i crtali o tome. 

Crteži osnovaca bit će predstavljeni na izložbi na temu „Dječija prava“ koja će se održati u Obrazovno razonodnom centru za mlade SPAJALICA na Dan djeteta, 20.11. ove godine.

skola 1

skola 6

skola 5

20151013 101704

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...