Mladi su vrijedan resurs i potrebno im je pomoći da ostvare svoje ciljeve

Jedan od načina ostvarivanja kvalitetnog omladinskog rada u Bosni i Hercegovini je upoznavanje s konkretnim primjerima i praksama drugih zemalja. Upravo zato, Institut za razvoj mladih KULT je, u periodu od 7. do 10. septembra ove godine u okviru projekta „Priznavanje UMiD-a kao obuke za aktivno učešće 2“, organizovao studijsku posjetu Kraljevini Švedskoj. U Švedskoj su boravili stručni saradnici/e za rad s mladima, projektni tim kao i predstavnica Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Cilj posjete bio je razmjena iskustava, znanja i stručnosti kroz umrežavanje i upoznavanje metoda, načina i prakse omladinskog rada u Švedskoj. U okviru studijske posjete tim iz Bosne i Hercegovine je održao sastanke sa švedskim organizacijama koje provode odluke o radu s mladima na terenu. Sve u cilju upoznavanja novih načina komunikacije između vlasti i mladih.

Za vrijeme boravka u Kraljevini Švedskoj organizovana je posjeta Ministarstvu obrazovanja i istraživanja te zemlje koje je odgovorno za obrazovanje, istraživanje i politiku prema mladima. Tim iz naše zemlje postetio je i organizacije Våra Barn i APU Mrežu, Active Europe, najveći omladinski centar na svijetu Fryshuset zatim LSU – Sveriges ungdomsorganisationer kao i Olof Palme International Center.

Studijska posjeta doprinijet će boljem razumijevanju drugačijeg pristupa mladima u državi koja mlade smatra vrijednim resursom zbog čega više radi na prevenciji i omogućuje mladima da ostvaruju svoje ideje i ciljeve.

DSC009531

DSC009491

DSC009431

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...