Šta nedostaje mladima sa područja općine Ilidža?

Uskoro počinje istraživanje i izrada analize o položaju mladih na području općine Ilidža.

Istraživanje će biti realizovano kako bi se moglo sagledati realno stanje položaja mladih na ovom području, te kako bi Općina Ilidža na osnovu dobijenih podataka mogla kreirati Strategiju prema mladima za naredni period.

Riječ je o ispitivanju mišljenja mladih, njihovih potreba, položaja, problema, a istraživanje će obuhvatiti segmente poput obrazovanog statusa, položaja na tržištu rada, zdravstva, učešća u javnom životu, mobilnosti i slobodnog vremena.

Općina Ilidža tokom prethodne dvije godine, na osnovu Strategije prema mladima za period 2014.-2016. godina, donosila je odluke i zakonska rješenja koja su kreirala bolji ambijent za život mladih u ovoj općini, te na taj način pokazala spremnost za sistemski rad i poboljšanje položaja mladih. Sa ovom strategijom nastavlja i u 2016. godini, te paralelno radi na pripremi buduće strategije.

Strategija prema mladima zapravo jeste dokument sa programskim pristupom djelovanjima prema mladima, što uključuje definirane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja, te ciljeve strategije i mjere za realizaciju ciljeva strategije.

Ranije istraživanja ukazala su na potrebe mladih za različitim vidovima obuke i mjestima gdje mogu izražavati svoje kreativne mogućnosti, nedostatke tržišta rada, ali i potrebu za nastavljanjem rada sa mladima nakon što izađu iz formalnog obrazovnog sistema.

Istraživanje i izrada analize bit će provedeni uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT i Vijeća mladih Općine Ilidža, čiji će se članovi naći u ulozi anketara.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...