Svjetska banka o preduzetništvu žena u BiH

O prilikama žena za zapošljavanje govorilo se na predstavljanju rezultata istraživanja “Prikupljanje dokaza o inkluzivnom rastu i otvaranju radnih mjesta na zapadnom Balkanu: Rodna prizma” koje je u Sarajevu 21. marta 2018. godine organizovala Svjetska banka u BiH

Poseban fokus bio je na preduzetništvu žena. Zaključeno je da se žene u BiH suočavaju s brojnim preprekama na tržištu rada i u preduzetništvu, što predstavlja veliki ekonomski gubitak za zemlju.

Predstavljeni su i detaljni podaci o pristupu finansijama za pokretanje vlastitog biznisa kada su u pitanju žene, na temelju istraživanja provedenog na uzorku od 542 preduzeća u periodu 2016-2017. godina. Istaknuto je da mikro, mala i srednja preduzeća koja vode žene igraju ključnu ulogu u kreiranju poslova, potičući uključenost žena u ekonomiji i jačajući inkluzivan rast BDP-a. U BiH, preduzeća koje vode žene su koncentrisana u sektorima niske produktivnosti i manja su u prosjeku u odnosu na ona koja vode muškarci.

Jedno od ključnih ograničenja preduzetništvu žena je društvena percepcija da je preduzetništvo „muški“ poduhvat. Preduzeća koja vode žene imaju više prepreka u pristupu finansijama. Njihova preduzeća teže postižu rast profitabilnosti, teže uspijevaju iskoristiti poslovne prilike i imaju otežan pristup informacijama i savjetima.

Događaju su prisustvovali i predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT.

Više detalja o istraživanju moguće je pronaći na: www.worldbank.org/en/events/2018/03/13/gender-in-thewestern-

balkans

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...