Dijalog s mladima KS: Svaki dan nebrige jedan je autobus mladih koji odlaze iz BiH

O mladima moramo i trebamo brinuti i moramo rješavati probleme u onim segmentima koji njih najviše tište – poručio je ministar obrazovanja, nauke i mladih Elvir Kazazović koji je svečano otvorio „Dijalog s mladima KS“.

„Dijalog s mladima KS“ organizivan je 24.11.2017. godine kao jedan od segmenata u procesu izrade Strategije prema mladima u Kantonu Sarajevo koja će definisati aktivnosti i mjere za poboljšanje statusa mladih.

„Uključivanje mladih jedan je od najznačajnijih dijelova cijelog procesa jer ministarstvo Strategiju radi zbog mladih i sa mladima i upravo je značaj Diijaloga s mladima zbog toga veći. Ovaj događaj prilika je da mišljenje iznesu i mladi za koje je dokument i najznačajniji, te da njihovi prijedlozi i rješenja budu uvršteni u samu Strategiju. Problema ima u mnogim oblastima i u svim treba djelovati jednako.“ – poručio je ministar Kazazović.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je zajedno sa Institutom za razvoj mladih KULT u 2016. godini provelo istraživanje o potrebama i problemima mladih Kantona Sarajevo na osnovu kojeg je i započeo proces izrade Strategije. Istraživanjem su detektivani problemi, a Strategija će ponuditi rješenja.

„Svaka zemlja koja ne vodi brigu o mladima, osuđena je na ekonomsku, društvenu, vrijednosnu i svaku drugu razgradnju i nazadovanje. Strategija sama po sebi neće donijeti revolucionarne promjene, ali će kreirati put ka usmjerenom, planskom i sinergijskom radu svih onih koji su odgovorni za brigu o mladima. Svaki dan nebrige jedan je autobus mladih koji odlaze iz BiH.“ – poručio je Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

dijalog2

Proces izrade Strategije prema mladima koordinira Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a Institut za razvoj mladih KULT je stručno-savjetodavna podrška Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo za pružanje podrške u procesu izrade Strategije prema mladima Kantona Sarajevo.

Donošenjem Zakona o mladima Federacije Bosne i Hercegovine, svi nivoi vlasti obavezali su se kreirati i usvojiti Strategiju prema mladima. Ona predstavlja dokument institucija vlasti s programskim pristupom djelovanja prema mladima, a uključuje definisane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja, ciljeve i mjere za njihovu realizaciju.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...