Održana 7. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH

U ponedjeljak, 11. 5. 2015. g. održana je 7. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH). Na početku sjednice za novog predsjedavajućeg Komisije izabran je poslanik Predrag Kožul. Kožul je za predsjedavajućeg izabran nakon što je raniji predsjedavajući Komisije Vjekoslav Bevanda imenovan na poziciju ministra finansija i trezora BiH.

Na 7. sjednici podržana su načela Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. Članovi Komisije su izrazili nezadovoljstvo kašnjenjem s procedurom usvajanja budžeta za 2015. g., dok su pojedini članovi kao razlog kašnjenja naveli održane izbore krajem 2014. g. Komisija je, u okviru Izvještaja o radu Vijeća ministara BiH za 2014. godinu, usvojila izvještaj o radu za 2014. godinu Ministarstva finansija i trezora BiH i Agencije za javne nabavke BiH. U okviru iste tačke dnevnog reda nije usvojen Izvještaj o radu Uprave za indirektno oporezivanje BiH za 2014. godinu.

Usvojeni su Godišnji izvještaj i Financijski izvještaj Centralne banke BiH za 2014. godinu. U skladu s Izvještajem Centralne banke BiH 2014. g., rast bruto domaćeg proizvoda bio je 0,7%, a prije poplava, bio je 1,7%, što govori koliko su vremenske nepogode utjecale na ekonomski rast u 2014. g. Inflacija je bila negativna -0,9% tj. u BiH smo u 2014. g. imali deflatorne pritiske.  

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...