Održana prva polufinalna debata – Ovaj dom vjeruje da je nacionalizam sila dobra

Prva polufinalna debata Debatnog kluba održana je 17.04.2015. u prostorijama Obrazovno-razonodnog centra Spajalica. Tema debate glasila je „Ovaj dom vjeruje da je nacionalizam sila dobra“. Debateri su imali izazovan zadatak da govore o svjetskim razmjerama nacionalizma – o njegovim principima, idejama i pravcima. Debata je održana u Školskom Svjetskom formatu i zato je zahtjevala korištenje primjera iz svih dijelova svijeta.

Afirmacioni tim je na početku debate razgraničio pojam nacionalizma od ostalih pokreta u historiji čije poslijedice su bile kobne po čovječanstvo. Glavni argumenti kojima se afirmacija služila bili su podsticanje razvoja ekonomije, kulture i sporta kroz razvoj svijesti o nacionalnosti.

Negacija je svoj napad počela naglašavajući da je pojam „Nacizam“ nastao od „Nacionalni socijalizam“. U daljem izlaganju članovi negacije su naveli da nacionalizam ne dozvoljava ljudima da prežive, niti pređu preko dešavanja u 19. vijeku. Ukazali su i na pokrete koji su iskoristili nacionalizam kao podlogu za razvitak.

debataaaa 1

Sudije su jednoglasno dodijelile pobjedu afirmaciji, timu iz Treće gimnazije. Prvo mjesto su dijelili Aziz Hreljić na poziciji afirmacijske dvojke i Irmi Mulić, na poziciji negacijske dvojke.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...