Institut za razvoj mladih KULT – Povećati budžetska sredstva koja se izdvajaju za projekte za mlade

Predstavnice Instituta za razvoj mladih KULT Nejra Neimarlija Roić i Amila Dedić učestvuju u radionici na temu javnih nabavki koji se realizuje u sklopu projekta „Otvorene javne nabavke u Bosni i Hercegovini“.

Iako čine gotovo četvrtinu ukupne populacije u BiH, mladi su kategorija stanovništva za koju se izdvaja najmanje novca iz bužeta. Iz godine u godinu tog novca sve je manje. Troši se netrensparentno i nenamjenski, a jedan dio novca odlazi i putem javnih nabavki. “Učešćem u ovoj inicijativi želimo da se budžetska sredstva koja su namijenjena mladima povećaju i troše na racionalan i svrsishodan način. Želja nam je da projekti za mlade, za koje se izdvajaju budžetska sredstva, zaista doprinose vidnom poboljšanju kvalitete života mladih u BiH” – izjavila je predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT Amila Dedić.

U sklopu trodnevne radionice govorilo se, među ostalim, o monitoringu procesa javnih nabavki, novom Zakonu o javnim nabavkama u BiH, te o praktičnim činjenicama vezanim za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama iz perspektive Agencije za javne nabavke, značajnim činjenicama za nevladine organizacije i medije. Posebno zanimljiv segment za mlade u zakonskom rješenju o javnim nabavkama je preferencijalni tretman i rezervirani ugovori koji su sada namijenjeni samo osobama s invaliditetom, tvrde predstavnici Instituta. “Uzevši u obzir da većina zakona u tu kategoriju stavlja i žene i druge ugrožene kategorije stanovništva, među kojima su već dugi niz godina i mladi, promjene i poboljšanja zakonodavstva mogu ići u smjeru uključivanja mladih u ove segmente” – dodaju predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT.

Projekat zajednički implementiraju Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Centar za zastupanje građanskih interesa (Fondacija CPI) i Centar za društvena istraživanja Analitika. Osnovni cilj projekta je da se doprinese borbi protiv korupcije kroz jačanje procesa javnih nabavki u BiH aktivnim učešćem privatnog i sektora civilnog društva.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...