EFC/AGA konferencija – solidarnost, civilno društvo i političko upravljanje

Predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT učestvovala je na konferenciji u Sarajevu, organiziranoj od strane Evropskog centra fondacija (engl. European Foundation center). Evropski centar fondacija (EFC) je organizacijsko tijelo fondacija u Evropi i šire, osnovano 1989. g. s misijom podrške jačanju filantropskog sektora u Evropi, što podrazumijeva aktivan napor da se promovira ljudska dobrobit.

U Sarajevu je od 15. do 17. maja 2014. g. organizirana konferencija pod nazivom Promišljanje o Evropi: solidarnost, civilno društvo i političko upravljanje. Na konferenciji su prisustvovale mnoge eminentne ličnosti iz privrednog sektora, civilnog društva i međunarodnih organizacija, koji su raspravljali o budućnosti Evrope i Evropske unije, te o učešću mladih u kreiranju ove budućnosti. Raspravljalo se o gorućim problemima u Evropi, od nezaposlenosti mladih, preko socijalne uključenosti, političkog učešća mladih, te o međunacionalnoj solidarnosti. Govorilo se i o društvenom preduzetništvu kao relevantnom modelu za održiv ekonomski razvoj BiH i regije. Konferencija je bila odlična prilika za umrežavanje nevladinog sektora s privrednim sektorom, ali i s najvećim svjetskim donatorima. Tokom konferencije održana je i tematska večer o mladima, na kojoj je učestovalo i nekoliko Institutovih volontera/ki.

Zaključeno je da solidarnost nema alternativu, a fondacije su imale priliku finansijski pomoći ugroženim stanovnicima/ama poplavljenih područja u BiH. 

Pored konferencije, članice Evropskog centra fondacija održale su 25. godišnji sastanak generalnog vijeća, a sljedeće godine konferencija i EFC sastanak se iz Sarajeva, seli u Milano. Domaćin ovogodišnje konferencije bila je fondacija Mozaik, u saradnji s agencijom MaŠta.  

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...