Mladi uzimaju stvar u svoje ruke!

Predstavnici omladinskih organizacija devet bosanskohercegovačkih parlamentarnih stranaka potpisali su 24.08.2016. godine, u Sarajevu, Deklaraciju o interesima mladih u Bosni i Hercegovini.

Deklaraciju su potpisali predstavnici Demokratske fronte, Hrvatske demokratske zajednice BiH, Hrvatske demokratske zajednice 1990, Narodnog demokratskog pokreta, Naše stranke, Partije demokratskog progresa, Socijaldemokratske partije BiH, Srpske demokratske stranke i Stranke demokratske akcije, iako je poziv za saradnju na kreiranju Deklaracije bio upućen svim parlamentarnim strankama na državnom i entitetskom nivou.

Kako je istaknuto, ciljevi deklaracije su bolji ekonomski položaj mladih, bolji obrazovni sistem, veći angažman mladih u politici, veće učešće mladih u procesu EU integracija, te veća transparentnost u donošenju odluka.

Foto FENA/Almir Razić

Potpisnici deklaracije, u okviru svojih političkih stranaka i šire, zalagat će se za navedene principe što bi dugoročno trebalo doprinijeti stvaranju bolje atmosfere i rješavanju konkretnih problema koji se tiču mladih.

Inicijativu za usvajanje deklaracije pokrenula je “Rokada – Mreža mladih političara”, neformalna grupa mladih predstavnika političkih stranaka za međustranačku i međuentitetsku saradnju.

Svečanom potpisivanju Deklaracije o interesima mladih prisustvovali su i predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT, kao jedini predstavnici nevladinog sektora.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...