OSCE i Institut – zajednički za mlade

U prostorijama Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE – Organization for Security and Co-operation in Europe) u BiH 2. augusta 2016. održan je deseti po redu sastanak Savjetodavne grupe mladih, na koji je pozvan da učestvuje i Institut za razvoj mladih KULT. Sastanak je održan u okviru dvodnevne službene posjete gđe Milene Stošić Bosni i Hercegovini, specijalne predstavnice predsjedavajućeg OSCE-a za pitanja sigurnosti i mladih. Gđa Stošić je na ovoj poziciji od februara 2015. godine, dok je prije toga bila angažovana kao OSCE-ov ambasador za mlade pri švicarskom programu „Mladi za sigurnost i saradnju u Evropi“. Specijalni predstavnici za pitanja sigurnosti i mladih predstavljaju glas mladih u OSCE-u, zagovaraju za interese mladih kod raznih zainteresiranih strana i približavaju OSCE mladima doprinoseći utjecaj vrijednosti i konkretnih aktivnosti mladih na OSCE.

Savjetodavna grupa mladih je osnovana u julu 2014. godine. Ima važnu ulogu u oblikovanju programa rada i aktivnosti Misije OSCE-a u BiH, putem redovnih konsultacija sa uposlenicima i partnerima OSCE-a. Primarni ciljevi Savjetodavne grupe mladih OSCE-a su omogućiti mladim da svoje ideje realizuju kroz programe Misije i stimulirati njihovu inovativnost kroz konstruktivnu i kritičku ocjenu programskih aktivnosti Misije.

OSCE2

Predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT je imala priliku čuti o dosadašnjim aktivnostima i postignutim rezultatima, kao i planiranim aktivnostima i projektima za naredni period, te sugerisati i pomoći u radu grupe u skladu sa spoznajama i iskustvima KULT-a, ali i prodiskutovati o izazovima u radu i naporima koji se ulažu u rješavanje brojih pitanja mladih u BiH.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...