Građani i građanke trebaju znati kako se troši javni novac

Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI), organizovala je 5. aprila 2016. godine u Hotelu „Europa“ u Sarajevu okrugli sto na temu „Budžet za građane“. U radu Okruglog stola učestvovali su predstavnici/ce izvršne i zakonodavne vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, organizacija civilnog društva, te nezavisni eksperti i ekspertice iz oblasti javnih finansija.

Na Okruglom stolu predstavljena je analiza “Uvođenje prakse izrade Budžeta za građane i prijedlog izmjena legislative s ciljem njegovog uvođenja kao obaveznog budžetskog dokumenta u budžetskom ciklusu”, koju je izradila Fondacija CPI. Ova analiza uključuje prijedlog amandmana na zakone o budžetu entiteta i distrikta, koji bi trebali rezultirati uključivanjem izrade Budžeta za građane u spomenute zakone. Na taj način, Budžet za građane bi se u budžetski ciklus uvrstio kao obavezan, zakonski propisan, razumljiv i svim građanima i građankama dostupan budžetski dokument.

Zaključak Okruglog stola jeste da obavezna izrada Budžeta za građane ima niz prednosti, kako za građane i građanke, tako i za vlasti na svim nivoima. Građanima i građankama bi bilo olakšano nadgledanje upravljanja javnim novcem, te bi se stvorila osnova za učešće u javnim raspravama. Budžet za građane ima važnu ulogu i za vlasti koje bi njegovim objavljivanjem pokazale proaktivnu transparentnost, a kroz njegovu edukativnu ulogu objasnile javnosti osnovne budžetske pojmove i nadležnosti različitih nivoa vlasti.

Ovo je bio treći po redu i finalni okrugli sto na temu Budžet za građane, a prethodna dva održana su u Banja Luci i Brčkom. Okrugli stol „Budžet za građane“ organizovan je u okviru projekta „Održivost civilnog društva“ koji je finansiran od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Okruglom stolu prisustvovala je i predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...