Poduzeti prvi koraci na uspostavljanju komunikacije između predstavnika vlasti i nevladinog sektora u FBiH

Okrugli sto “REFORMSKA AGENDA: pregled progresa Akcionog plana i prioritetnih aktivnosti u 2016. godini“ održan je 17.02.2016. godine u Hotelu Bristol.

Organizator Okruglog stola bila je Vlada Federacije BiH, a učestvovale su i organizacije civilnog društva čiji je rad usmjeren na socio-ekonomska pitanja. Namjera Vlade FBiH bila je da na ovaj način unaprijedi otvoren i kontinuiran dijalog u cilju razmjene iskustava i ideja o mogućim rješenjima. Okrugli sto organizovan je kao prvi u nizu konsultativnih događaja vladinog i nevladinog sektora u okviru realizacije Reformske agende.

Predstavljen je pregled progresa Akcionog plana za provedbu Reformske agende za period 2015.-2018., te prioritetnih aktivnosti u 2016. godini koje se odnose na radno-pravno zakonodavstvo, poslovno okruženje, aktivne mjere zapošljavanja – zapošljavanje mladih osoba i samozapošljavanje, te je otvorena diskusija u okviru koje su predstavnici organizacija civilnog društva iznijeli svoje kritike i prijedloge.

Reformska agenda direktno proizilazi iz zajedničke izjave koju je u februaru ove godine potpisalo 14 stranačkih lidera, a potom jednoglasno usvojila Parlamentarna skupština BiH. Značajan napredak u pogledu njene provedbe jedan je od glavnih kriterija za podnošenje aplikacije za članstvo. Svaka oblast ovog dokumenta je važna i dio je cjelokupnog paketa. Radi se o javnim finansijama, oporezivanju i fiskalnoj stabilnosti, poslovnoj klimi i konkurentnosti, tržištu rada, reformi socijalne zaštite i penzionog sistema, vladavini prava i dobrom upravljanju, te reformi javne uprave. Sva ova pitanja su povezana i zajedno se moraju rješavati. Na Okruglom stolu je istaknuto kako je od 61 aktivnosti Akcionog plana do kraja 2015. godine sprovedeno 13 aktivnosti, odnosno 22,96%.

Ured premijera FBiH i u narednom periodu će organizovati slična dešavanja kako bi se uspostavila komunikacija između predstavnika Vlasti i nevladinog sektora u FBiH.

Učesnica Okruglog stola bila je i predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT. 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...