Susret mladih učesnika/ca projekta „Between Diversity and Division“ u Berlinu

Predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT, sa partnerima/cama iz Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, kao i predstavnicima/cama Srednje ekonomske škole Sarajeva te Udruženja mladih „Motus Adulescenti“ iz Istočnog Sarajeva borave u Berlinu, a povod je susret mladih. Tematika kojom će se ovi mladi baviti u narednom periodu tiče se Drugog svjetskog rata, utjecajima i uzrocima Drugog svjetskog rata na Jugoslaviju, posljedicama, ali i načinima na koje se Njemci nose sa prihvatanjem svoje krivice za Drugi svjetski rat.

Učesnici/ce sudjeluju u projektu pod nazivom „Between Diversity and Divison“ koji finansira Njemačka fondacija “Remembrance, Responsability and Future” i to sa programom Europeans for Peace (koji je namijenjen međunarodnim projektima za mlade). Partneri projekta u Njemačkoj su NGO Memos te Srednja škola Nelson Mandela.

U okviru ovog transnacionalnog projekta se ističu dva susreta mladih. Prvi se održava trenutno, od 13. do 20. februara, a uzvratna posjeta će se održati 18. do 25. juna 2016. godine u Sarajevu.

Nakon što su se upoznali s programom, drugi dan svog boravka su učesnici/ce projekta iz Sarajeva i Berlina kroz igre predstavljanja bolje upoznali jedni druge, te su pričali o samom organizatoru, ciljevima projekta i finalnoj realizaciji u vidu izložbe. Lutz Mannes ispred Nelson Mandela škole je upoznao učesnike/ce sa značajem te škole u Berlinu, a potom se družio sa učesnicima/cama tokom njihovog obilaska grada. Drugi dan su svi imali priliku obići grad (Brandenburg Gate, Reichstag) te lokacije značajne za projekat (kao što su Memorijalni centri ubijenim jevrejima u Evropi), dok su treći dan svi učesnici/ce posjetili Wannsee vilu na jezeru tj. kuću gdje je održana Wannsee konferencija.

Učesnici/ce su se upoznali sa samim nastajanjem kuće, njenom historijom i značajem. U njoj su nacisti, za malo više od sat vremena, dogovorili metode progrona i istrebljenja jevreja. Tokom posjete Wannsee kući, kustosi muzeja Gerd Kühling i Tikva Sendeke su učesnike/ce upoznali sa postavkama u muzeju, ali i organizirali edukativnu radionicu. Ona je uključivala angažman obje grupe učesnika/ca u kojoj su morali ispuniti određene zadatke. Učesnici iz Berlina su istraživali o prošlosti i prirodi Drugog svjetskog rata u bivšoj Jugoslaviji, dok su učesnici/ce iz BiH istraživali postratno stanje u Njemačkoj i načine širenja istine i nošenja s prihvatanjem iste.

Učesnike/ce čeka bogat program do kraja posjete, a nadamo se da će ovaj vid neformalnog učenja razviti nove stavove kod učesnika/ca iz obje države i proširiti njihovo znanje o ovoj veoma bitnoj tematici.

12714199_211278269225526_871736668_n.jpg

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...