Dijalog za jačanje omladinskog sektora u FBiH

Federalno ministarstvo kulture i sporta pod pokroviteljstvom projekta “Dijalog za budućnost“ kojeg zajednički provode UNDP, UNICEF i UNESCO, te uz stručnu i tehničku podršku Instituta za razvoj mladih KULT organizuje dvodnevnu konferenciju „Dijalog o jačanju omladinskog sektora Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH)“.

Konferenciji će prisustvovati predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti; službenici/ce za mlade iz općina i kantona u FBiH, predstavnici Vijeća mladih FBiH i mladi pojedinci iz cijele Federacije BiH.

Konferencija se organizuje kako bi se istakao značaj koordiniranih, ažurnih, efikasnih i sprovodivih omladinskih politika i mehanizama njihove realizacije na svim nivoima vlasti, koje stvaraju povoljno okruženje za učešće mladih u društvenom, ekonomskom i naučnom životu u svojim zajednicama.

„Ova konferencija je važna radi bolje sprovedbe postojećeg Zakona o mladima FBiH koji je donesen još 2010. godine, a nalaže da se na lokalnim nivoima vlasti uspostave funkcije službenika za mlade. Ono što je važno je koordinacija rada službenika za mlade i njihovo međusobno upoznavanje što će utjecati na povećanu saradnju mladih iz različitih sredina u Federaciji Bosne i Hercegovine i povećati utjecaj mladih ljudi na donošenje odluka“, rekao je Namik Hadžalić, Koordinator zajedničkog projekta UN-a u BiH Dijalog za buducnost.

Ova godina biće godina u kojoj će se desiti promjene koje će značiti poboljšanje položaja mladih u Federaciji Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT. „U 2016. godini trebala bi biti usvojena prva Strategija prema mladima u FBiH. Očekujemo da će mnogi kantoni i općine kreirati strateške dokumente i lokalne strategije za mlade. Zato je ova konferencija iznimno važna. Osobe koje rade sa mladima na svim nivoima u Federaciji biće u mogućnosti da razmijene iskustva, govore o svojim iskustvima ali i da čuju primjere dobre prakse koji su možda primjenjivi i u zajednici iz koje dolaze. Sve to, dovest će do kvalitetnije primjene Zakona o mladima FBiH čije je donošenje inicirao Institut za razvoj mladih KULT“ – kazala je Dijana Olovčić iz Instituta za razvoj mladih KULT.

U cilju što bolje implementacije Zakona o mladima FBiH konferencija će kroz primjere dobre prakse iz BiH i regije, te upoznavanja s postojećim mehanizmima za pitanja mladih, pružiti adekvatnu obuku službenicima za mlade, ali i nevladinom sektoru u sprovedbi zakonskih odredbi i neophodnih načina izvještavanja.

Konačni cilj konferencije je ohrabriti službenike/ce za mlade i mlade iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine na pokretanje efikasnije međusobne saradnje unutar organa vlasti kao i sa predstavnicima nevladinih omladinskih tijela te pojedinačnim aktivistima. 

Na osnovu zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), kao i prepoznate potrebe za stvaranjem prostora za dijalog i promociju suživota u BiH, tim UN-a u BiH pod vodstvom rezidentnog koordinatora UN-a i u saradnji sa Predsjedništvom BiH je razvio projekat pod nazivom „Dijalog za budućnost: promocija suživota i različitosti u BiH“ kojeg zajednički provode UNESCO, UNICEF i UNDP. 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...