Uspostavljanje Regionalnog ureda za mlade Zapadnog Balkana na ljeto 2016.

Regionalni ured za mlade Zapadnog Balkana (Regional youth cooperation office) RYCO trebao bi biti uspostavljen do ljeta ove godine. Osnovni cilj regionalnog ureda za mlade bit će promocija  pomirenja i suradnje između mladih u regiji.

RYCO je u Sarajevu prezentiran u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u okviru obilježavanja dana njemačko – francuskog prijateljstva u Sarajevu. U tu čast, njemačka i francuska ambasada organizovale su proslavu potpisivanja Elizejskoj ugovora koji je bio  temelj za francusko- njemački ured za mlade prije 53 godina. Upravo po uzoru na taj, kreira se i ured RYCO.

Domaćin događaja bila je Claire Bodonyi, ambasadorka Francuske u BiH  i Natasha Garloff – Jonkas, savjetnica za kulturu u Ambasadi Njemačke u BiH, koje su u pozdravnim govorima isticale potporu procesu kreiranja ovog ureda ali i pozvale mlade u regiji da budu nosioci budućnosti zemalja u kojima žive.

Među ostalima, događaju su prisustvovali mladi Francuzi i Nijemci, kao i predstavnici omladinskih organizacija iz Bosne I Hercegovine koji su razgovarali o izazovima, mobilnosti i prilikama za mlade, kao I Katarina Vučković iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Radna grupa koja je predstavila svoj rad u procesu kreiranja ovog ureda je sačinjena od predstavnika vlasti i mladih iz Srbije, Makedonije, Kosova, Albanije, Crne gore i Bosne i Hercegovine. Nakon predstavljanja radne grupe i dosadanjih rezultata uslijedila je diskusija o principima, te o načinima rada ovog ureda. Posebno se govorili o ulozi organizacija mladih u procesu kreiranja ureda ali i nakon uspostave.

Ovaj jedinstveni proces i inicijativa nastali su na Bečkom samitu o Zapadnom Balkanu na inicijativu Vlade Srbije, a sada ga podržavaju i vlade svih zemalja učesnica iz regije.

Proces uspostave regionalnog ureda dio je Berlinskog procesa, a konkretni rezultati očekuju se do naredne konferencije o Zapadnom Balkanu, koja će biti organizirana u Parizu u ljeto 2016. godine. Sastancima rade grupe moderiraju predstavnici Francusko-njemačkog ureda za suradnju mladih.

Više o cijelom procesu i ulozi mladih možete naći na http://rycowesternbalkans.org/ .

RYCO1

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...