Mjesto i uloga volontera u društvu

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera, Crveni križ Federacije BiH organizovao je konferenciju na temu: „ Mjesto i uloga volontera u društvu“.

Cilj konferencije je da se predstave i razmjene iskustva na temu volontiranja na nivou Bosne i Hercegovine i regiona, prepoznavanje važnosti postojanja zakonskog okvira kojim se definira volontiranje na području Bosne i Hercegovine, naglašavanje uočenih problema u primjeni Zakona o volontiranju FBiH u praksi, te pokretanje konstruktivnog dijaloga između predstavnika nevladinog i vladinog sektora o prevazilaženju tih problema. 

Pored Crvenog križa FBiH i Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) svoja iskustva u oblasti volontiranja  predstavili su i predstavnici organizacije Crvenog križa/krsta iz Srbije.

Amila Dedić, predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT, održala je prezentaciju na temu „Prepoznavanje i važnost postojanja zakonskog okvira“.

„U Federaciji Bosne i Hercegovine bilo je neophodno društveno verificirati volontiranje, te regulirati pitanje volontiranja u skladu s principima i propisima EU, jer je postojao značajan jaz između stanja u praksi gdje volontiranje postoji i normativnog stanja, što znači da se volontiranje pravno ne definira, nego ga se u praksi tolerira“ – istakla je Amila Dedić, predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT.

Zaključci njene prezentacije, kao i cijele konferencije, su da volontiranje, kao stimulans za poticanje šireg građanskog učešća, predstavlja značajan modus za unaprjeđivanje građanskog aktivizma, socijalne uključenosti i demokratskog upravljanja koji uvećava humani i društveni kapital kako pojedinaca tako i grupa kroz društvene aktivnosti i opće grupno angažiranje. Volontiranje predstavlja značajnu sastavnicu neformalnog obrazovanja te otvara dodatne mogućnosti, posebno za mlade. Dostupnost takvih mogućnosti motivira mlade i oslobađa njihov jedinstveni potencijal dok njihov manjak može izazvati probleme vezane za trajnu nezaposlenost i pasivnost. Volontiranje olakšava tranziciju škola-posao i mladima omogućava usvajanje nekih od osnovnih poslovnih vještina, poput proaktivnog pristupa, međusobnog ophođenja, komuniciranja, te upravljanja vremenskim rokovima. Volontiranje također doprinosi unaprjeđivanju sposobnosti, jačanju kvalifikacija i većoj mobilnosti mladih ljudi otvarajući različite mogućnosti za zapošljavanje i unaprjeđujući perspektivu cjelokupnog tržišta rada što umanjuje nezaposlenost mladih. Studije za utvrđivanje vrijednosti ekonomskog doprinosa cjelokupnog neprofitnog sektora na makroekonomskom nivou su ustanovile prosjek od 5% GDP-a gdje trećinu sačinjava doprinos formalnog volonterskog djelovanja.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...