Bešić: Mladi u BiH moraju razumjeti šta je korupcija i šta nam ona donosi

U vremenu koje je pred BiH bitno je da se krene sa konkretnim reformama kako bi se stvorila nova radna mjesta i osigurala efikasna i učinkovita država koja bi zadovoljavala potrebe građana. Poruka je ovo sa konferencije „Fokus na reforme: Vizija 2020 za BiH” koju su na Jahorini organizovali Američko-bosanske fondacija (ABF) i Centra za transatlantske odnose (The Center for Transatlantic Relations) SAIS pri Johns Hopkins Univerzitetu u Washingtonu, u saradnji sa Ambasadom SAD-a u Bosni i Hercegovini. 

Mak Kamenica, izvršni direktor Američko-bosanske fondacije u BiH, kazao je da je cilj konferencije nastavak razgovora o reformskim procesima koji su pred našom zemljom. “Želimo biti dio nove priče koja jača BiH i prosperitet svih njenih građana te promijeniti trend odlaska mladih iz naše zemlje u trend razvoja ekonomije, privatnog poduzetništva, te društva zasnovanog na vladavini prava”, istakao je Kamenica. Naveo je da reformski procesi zahtijevaju konkretne mjere i zakone koji će se implementirati. Bez nezavisnog i transparentnog pravosuđa, kaže, teško je privući značajne investicije. Potrebno je, dodaje Kamenica, iskorijeniti korupciju te stvoriti kvalitetnu vladavinu prava.

Na konferenciji je, kao panelista na temu „Korupcija i reforma pravosuđa u BiH“, učestvovao i Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT. On smatra da građani i građanke Bosne i Hercegovine, prije svega mladi, moraju razumjeti šta je korupcija i koje posljedice ima po društvo.

„Tek onda, kada svi budemo svjesni šta je korupcija i šta donosi, pravosuđe nas treba uvjeriti da istinski radi na borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Građani i građanke očekuju da pravosuđe bude efikasnije tako što će predmete niže vrijednosti kao što su tužbe u vezi s komunalnim taksama i jednostavnije građanske parnice rješavati alternativnim načinima kao što je medijacija, za šta postoji zakonska mogućnost od 2004. godine“ – istakao je Bešić.

jasmin_copy_copy.jpg

Maureen Cormack, ambasadorica SAD u BiH, kaže da je na obilježavanju 20 godina od Daytona i Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a, govorio o potrebi da BiH privede kraju posao u kreiranju prosperitetne i funkcionalne države. “Vrijeme je da se nađe zajednička vizija i poboljša efikasnost vlada, da se smanje troškovi viših nivoa vlasti i da ne dopustimo da nas zamorni izgovori uspore u tom smislu”, kazala je ambasadorica SAD-a u našoj zemlji.

Iz Američko-bosanske fondacije poručili su da će, u saradnji sa CTR SAIS, i u narednoj godini nastaviti aktivnosti, te na taj način dati dodatni doprinos naporima kako bi Bosna i Hercegovina ubrzala svoj put ka EU integracijama i obezbijedila bolji život za sve svoje građane.   

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...