O Zakonu o volontiranju FBiH razgovarali predstavnici Instituta i SDP-a BiH

Predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT održali su danas sastanak sa gosp. Irfanom Čengićem, generalnim sekretarom SDP BiH. Razgovaralo se o načinima kako mladima u Federaciji BiH pomoći da steknu prvo radno iskustvo i to kroz Zakon o volontiranju FBiH na čijoj je izradi radio i čije je usvajanje inicirao Institut za razvoj mladih KULT.

U Federaciji BiH nezaposlenost mladih je velika. Istraživanja su pokazala da je u Federaciji 67,1% mladih nezaposleno. Konkurencija na tržištu rada je velika i mladima je neophodno pružiti mogućnost da steknu radno iskustvo kako bi bili konkurentniji na pretrpanom tržištu rada. Prema riječima Irfana Čengića, generalnog sekretara SDP-a, jedan od načina je unapređenje Zakona o volontiranju. „Ideja je da svim mladim ljudima pružimo više mogućnosti za volontiranje, koje će im se, kako to Zakon omogućuje, ubrajati u radno iskustvo“ – tvrdi Čengić. Predstavnici Instituta složili su se da je omogućavanje stjecanja radnog iskustva za sve mlade jako važno, dajući podršku svakoj inicijativi koja za cilj ima osnaživanje mladih i pripremu za tržište rada, posebno za zapošljavanje u privrednom sektoru.

Institut za razvoj mladih KULT i u narednom će periodu raditi na kvalitetnijoj primjeni Zakona o volontiranju FBiH koji je usvojen u decembru 2012. godine.

IMG 9554

IMG 9572

IMG 9569

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...